Kaducej br. 1 – Duhovni put

3p04_CaduceussvgKaducej
Travanj 2012
Broj 1

 

U zivotu svake osobe postoje trenuci koji se mogu opisati kao raskrsca, kada covjek trazi odgovore u sebi na pitanja koja su zaokupljala ljude od samog pocetka ljudske povijesti: Tko sam ja? Zasto sam ovdje? Sto je smisao zivota? Koliko sam zivota proveo ovdje na Zemlji? Sto se nalazi iza smrti? Nacin na koji se individua odnosi prema tim pitanjima, lako moze odrediti smjer njene egzistencije.

Bozanska mudrost je univerzalna Istina i ne pripada ni jednoj religiji. Kroz nju se ta univerzalna pitanja vide u njihovom najdubljem znacenju, a odgovori se dobivaju direktnim susretom sa Majstorima mudrosti i kroz iskustvo Boga.

Majstori mudrosti nas uce da je Dusa istinski covjekov identitet. Nerodjena i neunistiva ona je vjecna svijest koja ne zna za smrt. Ti su Majstori kroz stoljeca razvili razlicite tehnike pomocu kojih pojedinac svojom vlastitom voljom, bez koristenja droga, hipnoza ili okultizma, moze svjesno transcendirati fizicko stanje svijesti. Na taj nacin osoba je sposobna iskustveno dozivjeti vise razine egzistencije koje su iznad opazanja fizickih osjetila. Na tim putovanjima individua je u drustvu spiritualnog vodica koji uvijek stoji uz nju svojom pomoci i savjetom.

Svatko od nas ima pet tijela: fizicko, koje mozemo vidjeti i opipati, etericno tijelo, astralno ili emocionalno tijelo, mentalno tijelo i kauzalno tijelo, gdje je pohranjeno sjecanje Duha na njegova prosla iskustva. Mi stavljamo naglasak na Duh kao instrument kojem dajemo prednost za stjecanje iskustava. Duh ne moze biti sputan kao sto to druga tijela mogu. Duh je neunistiv dok npr. mozemo mentalni dio mozemo razviti, ali do odredjene granice. Jednom kada pojedinac shvati kretanje Duha, uvidjet ce da je ono brze od brzine svjetlosti.

Cilj svake osobe na duhovnom putu je spiritualno oslobodjenje u ovom zivotu, realizacija svog sebstva i Boga, te ocuvanje sebe u vjecnosti. Dakle, mi se moramo posvetiti prakticnom radu u nasem svakodnevnom zivotu i nastojati da budemo vodjeni od Majstora mudrosti u svakoj prilici.

Ucenik slijedeci svoj vlastiti zov postize najvise, a to su: potpuna sloboda, potpuna svijest i potpuna odgovornost. On nije sputan krivicom i strahom koji su bili nametnuti ljudskoj rasi stoljecima i njegov cilj nisu socijalne promjene. On deluje unutar ljudskih zakona dok je njegova paznja u Bozanskim svjetovima. U isto vrijeme on zivi sadrzajan i odgovoran zivot, brine se za svoje vlastito uzdrzavanje te obavlja korisnu funkciju u drustvu ispunjavajuci svoje obaveze prema sebi, svojoj porodici i na radnome mjestu. Na taj nacin duhovni ucenici prenose svoj unutrasnji razvoj na citav svijet i u svakodnevnom zivotu. Najvazniji aspekt ucenikova zivota je osjecaj veselja, veselja koje proizlazi iz znanja da je smrt jedan mit i da rijec zivot ima realnost koja ukljucuje stanje egzistencije iznad covjecje predstave, a jedina stvar koja drzi covjeka podalje od realizacije tog stanja jesu njegovi vlastiti ograniceni stavovi. Jedini cilj svih sljedbenika ove prastare Bozanske mudrosti, ma kako se jos ona zvala, je direktno iskustvo Boga.

Glazba je veoma vazna za zivot svake osobe. Vrsta glazbe koju osoba slusa, moze imati znacajan utjecaj na njeno emocionalno i mentalno stanje. To vrijedi za sva kreativna umjetnicka djelovanja. Umjetnost moze biti refleksija najvise spiritualne vizije i moze posluziti kao faktor uzdizanja i pojedinca i svijeta, odnosno, moze dirnuti promatraca i zadrzati ga u visim stanjima svijesti. Danas, probudjeni inicijanti razvijaju kulturu koja naglasava uzvisujuce aspekte na svakom polju umjetnosti. Pisci, glumci, plesaci, fotografi, pjesnici i glazbenici kreativni su u svojem poslu i posjeduju direktno iskustvo spiritualnih svjetova, sto ih inspirira i podsjeca da ti svjetovi stvarno postoje i da se do njih moze doci.

Osoba moze koristiti BOZANSKU MUDROST u svakom aspektu svoga svakodnevnog iskustva, bilo da se radi o podrucju umjetnosti ili znanosti, zdravlja, obrazovanja ili porodicnog zivota. Preko inicijacije i spiritualnih vjezbi, ucitelj povezuje pojedinca sa Majstorima mudrosti, sa Svjetlom i Tonom Boga, izvorom citavog zivota te sa mudroscu, snagom i slobodom. To se prima u etapama, tako da pojedinac razvija odgovornost i skromnost sto je neophodno kada se radi sa Bozjom snagom. Postepeno se gube sve negativne navike iako se ne vrsi nikakav pritisak da bi se to postiglo.

Majstori mudrosti borave na unutarnjim razinama spiritualno najaktivnijih djelova svijeta. Bozanska mudrost se stoljecima prenasala usmenom predajom od Majstora na ucenika. Danas se cesto ta prastara nauka prenosi suvremenom svijetu putem govorne i pisane rijeci.

Zadaca duhovnog ucitelja je davanje unutarnje i vanjske pomoci onima koji su u potrazi za odgovorima na pitanja: “Tko sam Ja?”, “Zasto sam ovdje?”, “Sto se dogadja nakon smrti?” te da sami stvore odluku je li ovo put kojim zele ici. Tokom puta harmoniziraju se fizicka, emocionalna, mentalna i podsvjesna stanja sa Duhom i ucenik otkriva dinamicku, potpunu, integriranu egzistenciju. Kada pronadje odgovore na sva svoja pitanja, bit ce to njegovi vlastiti odgovori koje ne moze dati nitko drugi. Kroz ucenje Bozanske mudrosti, pojedinac ce postati siguran u ono sto je pronasao jer to postaje njegovo vlastito svjesno iskustvo koje ga vodi do samospoznaje, a njegov vlastiti izbor i zelja postaju stvarnost.

Bratski pozdrav,
Percival