Čakre

Čakre su psihički centri u tijelu povezane sa određenim ganglijama. One su smještene u eteričnom tijelu. Kundalini je primordijalna evolutivna životna sila smještena u Muladhari na dnu kičme. Satjananda kaže da je ona locirana između anusa i genitalija. Svakoj čakri je pripisan jedan element, planeta, boja, metal, simbol i zvuk.

Ovo je ispravan redoslijed planeta i boja koji se koristi u B.O.T.A. Planete su čakre makrokozmosa, a njihova analogija sa mikrokozmosom je prikazana ispod.

Muladhara – Saturn – indigo boja – olovo
Svadištana – Mars – crvena – željezo
Manipura – Jupiter – ljubičasta – kositar
Anahata – Sunce – narančasta – zlato
Vishuda – Venera – smaragdno zelena – bakar
Adžna – Mjesec, hipofiza (pituitarna žlijezda) – plava – srebro
Sahasrara – Merkur, epifiza (pinealna žlijezda) – žuta – živa

Kao što aparati rade tek onda kada ih uključimo u struju tako i čakre postaju  aktivne tek kada kundalini energija teče kroz njih. Znanje kako probuditi kundalini se pažljivo čuva. B.O.T.A. i teozofi tvrde da je kundalini opasno probuditi prije vremena jer može dati neželjene rezultate. Ima i autora koji tvrde da nema nikakvih opasnosti.

Ja ipak smatram da je opasno. Kada bi osobe koje nisu ovladale svojim emocijama, npr. ljutnjom, strastima ili strahom probudile kundalini te emocije bi postale nekoliko puta snažnije i osobe bi se pretvorile u prave zvijeri. Ne mislim doslovno u zvijeri, nego bi osoba postala rob ljutnje, nezasitnih strasti ili krajnje preplašena itd.

Drugi razlog je da nepripremljena osoba ne može dugo izdržati brze titraje viših stanja svijesti. U pravim autentičnim mističnim školama učenik se polagano i sigurno trenira tako da se životna snaga budi postepeno na jedan posve siguran način. I kada je učenik spreman prosvjetljenje se iznenada dogodi.