Kaducej br. 2 – Visoka Svećenica

3p04_CaduceussvgKaducej
Studeni 2012
Broj 2

 

Visoka Svećenica

tarot-karta-visoka-svecenica-300x600Slika lijevo je tarot karta Visoka svećenica. Na slici vidimo dva stupa, crni i bijeli, Boaz i Jakin. Ta dva stupa u stvari predstavljaju Zakon Dualiteta. To je zakon ovog materijalnog svijeta: svijetlo-tamno, tvrdo-meko, visoko-nisko, lijepo-ružno, dobro-zlo itd. Mogli bi tako dugo nabrajati. Karta nas upućuje na srednji put, a to je ravnoteža između dvije krajnosti.

Visoka svećenica je djevica, a plava boja koja prevladava na ovoj karti predstavlja vodu. Ispod stopala vidimo mjesečev srp u obliku pehara što simbolizira prijemčivost. Voda i Mjesec su simboli za podsvijest i pamćenje.

Visoka svećenica u ruci drži svitak. On simbolizira savršeno pamćenje podsvijesti. Ako želimo nešto zapamtiti onda je pogrešno sadržaj biflati na pamet, tj. neprestano ga mentalno ponavljati. Mentalnim ponavljanjem sadržaj zadržavamo na mentalnoj razini i ne dozvoljavamo mu da potone u podsvijest i to je razlog zašto neki ljudi imaju teškoće sa pamćenjem. Uzmimo da želite zapamtiti nečiji broj telefona. Napišite broj na komad papira, a zatim ga vizualizirajte par trenutaka. Nakon toga pustite sliku da potone u podsvijest. Vidjet ćete da ga je vrlo lako zapamtiti.

Jeste li znali?

da je Vivekananda, indijski jogi, u Americi svaki dan posuđivao po jednu enciklopediju i drugi dan ju je vraćao. Knjižničar ga je pitao: Što vi radite s njjima? Čovjek ih ne stigne prelistati, a kamoli nešto zapamtiti. Vivekananda mu je odgovorio: “Ali ja znam sve napamet, čak i gdje stoji svaki zarez.” Satjananda kaže da je isto imao tako dobro pamćenje. Kaže da je u potpunosti mogao zapamtiti predavanje koje je trajalo dva sata, točno svaku riječ.

Majka od Nikole Tesle je jednom prilikom bila u Crnoj Gori i samo je jednom čula Gorski vijenac i zapamtila ga je.

Ovakvo savršeno pamćenje se zove fotografsko pamćenje, a ključ je tobra vizualizacija. Stoga je vrlo važno stalno vježbati vizualizaciju.

Bratski pozdrav,
Percival