Kaducej br. 3 – Uspon na Planinu

3p04_CaduceussvgKaducej
Veljača 2014
Broj 3


himalaje-vrh

Cilj duhovnog puta je traganje za krajnjom istinom. Ovo je formulacija koju ste vjerojatno već mnogo puta čuli. U zapadnoj mističnoj tradiciji pristup učeniku, Neofitu, je neosoban. Učenik traži Učitelja u sebi. Na istoku je uobičajeno potražiti gurua, učitelja. Stvara se vrlo osobni odnos učitelj-učenik koji traje godinama. Učitelj je realizirana osoba koja je doživjela iluminaciju i zovemo ju mudrac. U zapadnoj mističnoj tradiciji takve osobe zovemo Adepti, Majstori Mudrosti i sl.

Ipak ne bi trebali misliti da na zapadu ne postoji prosvijetljenih osoba, ali one su toliko skromne da ostaju u tišini i neprimjetne. Njihova jedina svrha zemaljskog života je nesebično služenje za dobro čovječanstva. Ako već žele nekom učeniku nagovijestiti da su tu onda će reći: «Majstor je možda blizu ali ga nitko ne prepoznaje.»

Uspon na brdo ili penjanje na planinu je često imalo simboličko značenje. Priču o penjanju na planinu susrećemo u mnogim svetim spisima. Gotovo uvijek je glavni lik primio iluminaciju i razgovarao je s Bogom. Tako je u Starom Zavjetu opisano kako je Mojsije ugledao Boga u gorućem grmu. Zatim se uspeo na goru Sinaj i tamo je primio iluminaciju i deset Božjih zapovijedi.

U Novom Zavjetu čitamo kako je Isus poveo na goru Petra, Ivana i Jakova i tamo se preobrazio i razgovarao s Mojsijem i Ilijom. Isus se također penjao na Maslinsku goru i molio, te je zadnji puta bio odveden do gore zvanu Lubanjsko, hebrejski Golgota, gdje je bio razapet. Što mislite je li je slučajno što se to mjesto zvalo Lubanjsko i ima li kakve veze sa psihičkim centrima u glavi?

Yogananda u svojoj knjizi Autobiografija jednog jogija sam kaže da se izražavao metaforički. U knjizi opisuje svoje penjanje na Himalaje (uzdizanje u višu svijest) i potragu za učiteljem (unutarnji učitelj). Na svom putu susretao se sa opasnim divljim životinjama (ovdje on misli na osjećaje).

Duhovni put simbolički vodi do uspona na brdo iluminacije. To je put ljubavi, mira i spiritualne slobode.

Bratski,
Nenad Zimjanski