Kaducej br. 4 – Svjetlo na stazi

3p04_CaduceussvgKaducej
Srpanj 2014
Broj 4

 

Hermit-editU Kaduceju br. 3 pisali smo o penjanju na Himalaje, odnosno simbolici uspona na planinu. Ovdje na tarot karti IX. Pustinjak vidimo kako neki lik stoji na vrhu planine sa fenjerom u ruci. On predstavlja nekoga tko je dosegao iluminaciju i sada osvjetljava put drugima. On je guru ili učitelj. Jedino netko tko je dosegao iluminaciju može biti učitelj drugima. On poznaje put i poznaje opasnosti na putu i može čuvati tragaoca za Istinom. Isus reče, “Ako slijepac vodi slijepca, obojica će pasti u jamu.”

Na kraju valjalo bi reći da ne vode svi putovi do istine. Niže astralne razine su zavodljive. Kaže se da se ispod svakog lijepog i umilnog cvijeta nalazi zmija. Tamo ćete vrlo lako naći svog učitelja, ali lažnog. Tek su više nebeske razine povezane sa vječnim izvorom mudrosti. Tamo ćete naći svog pravog Učitelja Mudrosti.

Kako ćete prepoznati Učitelja na fizičkoj razini? Teško, jer početnik nema kriterije po kojima bi procijenio kvalitetu učenja. Možemo se samo nadati da će ga njegova iskrenost, čistoća i intuicija voditi do ispravne odluke.

U knjižici Do nogu Učiteljevih od Krišnamurtija opisano je koje su osobine potrebne za taj put. To su: rasuđivanje, dobro vladanje, ljubav i bezželjnost. Svaka od tih osobina je u knjižici detaljno opisana i ja bi svakome preporučio da je pročita.

Tarot karte su simbolične slike koje nas dovode u stanje svijesti koje one predstavljaju. Pomoću njih se možemo uspinjati na Drvetu Života i dosegnuti viša stanja svijesti. Pomoću Tarota možemo razviti svoje psihičke sposobnosti, koncentraciju, imaginaciju, intuiciju, steći uvide, riješiti međuljudske odnose, postići prosperitet, karijeru i sl.

Kao što vidimo Pustinjak drži fenjer u kome svijetli zlatno šesterokrako svjetlo koje simbolizira Kozmičke Zakone i Štap koji simbolizira Volju. Meditirajući na ovu kartu možemo doseći svijest o JA JESAM i probuditi razumijevanje kozmičkih zakona.

Bratski,
Nenad Zimjanski