KAKO POBOLJŠATI ENERGIJU U STANU

Autor: Nenad Žimjanski

Nekada su jogiji i mudraci odlazili meditirati u šume i pustinje, jer je tamo zrak pun negativnih iona. Negativni ioni imaju učinak pročišćavanja zraka i pomlađivanja.

Zrak u blizini slapova, planina, plaža i šuma ispunjen je milijardama negativnih iona i u potpunoj je prirodnoj ravnoteži.

Nakon grmljavinske oluje većina nas osjeća osvježenje i energiju. To je zato što je električna oluja generirala trilijune nevjerojatno mirnih negativnih iona koji smanjuju napetost i ostavljaju nas punim energije.

Gradovi imaju malo negativnih iona, a negativni ioni u stanovima su često svedeni na nulu. Suprotno tome pozitivni ioni stvaraju napetost. To je razlog zašto se ljudi u gradovima loše osjećaju.

Ako odete u neki veći park ili obližnju šumu (U Zagrebu Maksimirska šuma) osjetit ćete veliki mir i jaku iscjeljujuću energiju. Ako ste došli pod stresom jedan sat spavanja u šumi, recimo na klupi ili deki, će vas potpuno regenerirati.

Energiju stana možete popraviti tako da imate puno cvijeća, pa čak i stabalaca kao što je benđamin. Dobro je imati i akvarij sa ribicama. Osjetit ćete kako voda smiruje, posebno ako sjedite pored nekog jezera. Previše vode isto nije dobro jer će vas učiniti previše pasivnim.

Ponekad je dobro upaliti jednu ili više svijeća ili vatru u peći ili u vrtu jer ona daje energiju, veselje i inspiraciju. Upaljena svijeća za vrijeme večere daje posebnu romantičnu atmosferu.

Nije loše isprobati neki bolji ionizator.

Napomena: Biljke po danu pomoću fotosinteze upijaju ugljični dioksid i svjetlost, a otpuštaju kisik koji nam je potreban za život. Ali po noći biljke ispuštaju ugljični dioksid pa ih nije dobro držati u spavaćim sobama.

FENG SHUI

Kinezi smatraju da mogu popraviti energiju prostora postavljanjem određenih simboličnih predmeta. Napisano je puno dobrih knjiga na tu temu pa se neću time baviti. Ali svakako bi valjalo da ispravite energiju stana ili poslovnog prostora ako je loša.

Ja smatram da mi živimo u drugoj kulturi i ne volim miješati simbole, tj. koristiti istočnjačke simbole. Mnogi predmeti u Feng shui su univerzalni kao što je ogledalo, kristal, flauta i sl. i slobodno ih možemo koristiti. Ja u kući koristim zapadnu simboliku, jer je i moja podsvijest usklađena po njima. Tako npr. na sjevernom zidu čija strana pripada elementu zemlje imam sliku planine od Roericha. Tako kada laici uđu u moj dnevni boravak ne mogu primijetiti da su neke stvari postavljene sa razlogom.

Roerich