Kako zauvijek zaštititi svoje računalo od virusa i sličnih napasti

Virusi i slične napasti mogu vam napraviti znatne štete na računalu. Zadnji puta kada sam htio skinuti jedan zanimljivi sadržaj tražilo me je da instaliram program za skidanje. Kada sam ga instalirao više ga nisam mogao deinstalirati. Nigdje ga pronaći, niti kako se zove, ništa. On se uglavnom pokretao na pretraživačima. Koju god sam stranicu htio otvoriti on je izbacivao svoje  prozore sa reklamama ili je jednostavno umjesto željene stranice otvarao reklamnu stranicu. Kroz neko vrijeme više uopće nisam mogao otvoriti željenu stranicu. Dakle ovo je način kako neko smeće može zaobići naš antivirusni program. Na kraju morao sam deinstalirati cijeli kompjuter.

Sada ću vam otkriti kako lako zaštititi svoje računalo od bilo kakvih virusa i sličnih zlonamjernih programa.

Mnogi kvalitetni antivirusni programi su s vremena na vrijeme znali propustiti viruse u računalo koji su napravili štete. Sada je tome došao kraj.

Kao prvo trebali bi imati sve instalacijske programe na C particiji, a dokumente na drugim particijama.

Deep Freeze je program s kojim ćete zaštititi svoje instalacijske programe na C particiji da ostanu nepromijenjeni. Npr. surfate po internetu poberete neki virus, trojanac i sl. on se negdje ubaci, ali kada ponovno pokrenete računalo sve promjene zajedno sa virusima, malvarima i sličnim zlonamjernim programima će biti obrisane obrisane i diže se izvorna instalacija svih programa.

Kako on funkcionira? Kada se Deep Freeze instalira onda treba odabrati koju particiju želimo zaštititi. Ako stavimo kvačicu samo na C particiju onda će štititi samo C particiju, ostale particije sa dokumentima će se moći mijenjati i dodavati novi dokumenti.

Ako imate particiju sa dokumentima koji su samo za čitanje možete i nju zaštititi i možete biti sigurni da će trajno ostati zaštićeni i nepromijenjeni. Sve što pokušate upisati u te zaštićene dokumente ili dodati novi dokument na zaštićenu particiju kod slijedećeg podizanja računala bit će obrisano. Podići će se izvorni nepromijenjeni dokumenti.

Ako imate particiju sa dokumentima koje stalno mijenjate, nešto pišete, dodajete nove Word ili Excel dokumente onda tu particiju nemojte zamrznuti sa Deep Freezom već ju radije zaštitite sa antivirusnim programom. Da se ne bi neki antivirusni program sudarao sa Deep Freezom zbog svakodnevnog ažuriranja (update-a) predlažem da instalirate

Panda antivirusni program. Imate i besplatnu verziju. Panda je antivirus “u oblaku” i on se ne ažurira. Što je to objasniti ćemo malo kasnije.

Kada želite instalirati neki novi program morate ponovno pokrenuti Deep Freeze, upisati lozinku i onda odabrati Boot Thawed on Next i u kvadratić upišite broj 1.

  • Boot Frozen (frozen = zamrznuti)
  • Boot Thawed on Next (odmrznuti na slijedeći broj restarta)
  • Boot Thawed (odmrznuti)

Restartajte računalo i kada se podigne računalo će biti odmrznuto i sada možete instalirati željeni program. Kada ste instalirali program ponovno restartajte računalo i ono će opet biti zamrznuto i zaštićeno.

Dolje na taskbaru vidjet ćete ikonu mede od Deep Freeza. Kada je odmrznut onda je na njemu prikazano slovo “X”.

Važno! Prije nego instalirate Deep Freeze isključite ažuriranja iz svih programa, posebno od Windowsa. Ako ne isključite ažuriranje u Windowsima oba programa će zablokirati  i onda ste u banani. Ne trebate se plašiti ako zaboravite isključiti ažuriranja u nekim drugim programima, jer će ta ažuriranja jednostavno biti obrisana kod slijedećeg podizanja računala.

Ako s vremena na vrijeme (recimo jednom mjesečno) želite neke programe ažurirati onda jednostavno odmrznite računalo, ažurirajte programe i ponovno zamrznite račulalo.

Ponekad je dobro odabrati da ostane odmrznut na 2 ili 3 restarta kako nam ne bi zaostao neki update. Kada sve dobro funkcionira onda neka bude zamrznut.

Naravno zapišite lozinku u neku teku koja je samo za te svrhe. Ako zaboravite lozinku onda ste u banani. Deep Freeze nećete moći odmrznuti i morat ćete formatirati cijeli disk ili jednostavno ostaviti kako jest.

Antivirusni softver ili antivirus (na engl. se često koristi akronim AV) je računalni softver koji se koristi za prevenciju, otkrivanje i uklanjanje malwarea (zlonamjernog softvera).

Za razliku od prvobitnih antivirusnih softvera, koji su se bazirali isključivo na tretiranju računalnih virusa, moderni antivirusni softveri štite od različitih malwarea, u koje osim “klasičnih” virusa spadaju i: crvi, trojanci, backdoor, rootkit, adwarei, spywarei, dialeri, keyloggeri… Mnogi današnji paketi nude zaštitu i od raznih vrsta socijalnog inženjeringa, poput fišinga (fishing).

Antivirus “u oblaku”

Antivirus u oblaku, ili na engl. cloud antivirus, je tehnologija koja koristi perolaki agentski sofver na njime zaštićenom kompjuteru. Jedan način implementacije antivirusa u oblaku uključuje skeniranje datoteka korištenjem više antivirusnih jezgri (enginea). Ovakav pristup populariziran je ranim oblikom implementacije koncepta cloud antivirusa koji se zove CloudAV. CloudAV je dizajniran da šalje programe i dokumente na tzv. mrežni oblak, gdje bi ih simultano skeniralo više antivirusa u svrhu poboljšavanja razine detekcije.

Dobar antivirus u oblaku je Panda Cloud Antivirus.