Namirnice koje liječe

NEVJEROVATNE SLIČNOSTI: Veza između hrane i organa koji liječe

Da li ste znali da postoji veza između oblika voća i povrća i organa koje liječe? Različite namirnice štite zdravlje različitih organa u tijelu. Određene namirnice štite upravo one organe na koje liče, a o tome se malo danas zna.  Ako malo razmislite, primijetit ćete da  se ‘priroda’  vjerodostojno potrudila kada su u pitanju sličnosti.

“Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana”. Hipokrat 5. st. pr. Krista.

No, prema zadnjim istraživanjima, stručnjaci su došli do vrlo jednostavnog i zanimljivog zaključka koji glasi “Ako hrana izgleda dobro – onda je sigurno dobra!”. Ovaj zaključak opravdavaju izjavom da sve one namirnice koje izgledaju kao neki od organa mogu sadržavati velik postotak potrebnih svojstava za njegov rad.

U nastavku pogledajte vizualne primjere koja namirnica pospješuje rad kojeg organa…

1. Mrkva: Oko

mrkva-okoPrerežete li mrkvu, lako ćete uočiti da ovo povrće sliči upravo oku, a sitni detalji na mrkvi kao da su preslika naše zjenice i šarenice. Očito ima nešto u bakinim pričama o zeki koji odlično vidi jer stalno jede mrkvu, a znanstveno objašnjenje leži u činjenici da su mrkve pune vitaminima i antioksidansa kao što su beta-karoteni. “Oni snizuju mogućnost za makularnu degeneraciju, koja je vodeći uzrok slabljenja vida kod starijih osoba”, kaže doktor Sasson Moulavi iz medicinskog centra Smart for Life Weight Management na Floridi.

2. Orah: Mozak

orah-mozakIzgleda kao mozak, a bore i nabori jezgra liče na moždanu koru. Naučno je dokazano da orah pomaže u razvoju funkcija mozga. Sa naučne točke gledišta, plodovi oraha bogati su omega-3 masnim kiselinama koje su zaista neophodne za zdravo funkcioniranje mozga. Prema tome, nema dileme u priči da orah povoljno djeluje na najbitniji organ ljudskog organizma koji čini da budemo to što jesmo i 24 časa dnevno upravlja našim tijelom i umom.

3. Celer: Kosti

celer-kostiPrije nego što krenemo u nabrajanje kvaliteta celera, moramo napomenuti da je dio Gricnijeve redakcije uložio službeni prosvjed protiv uvrštavanja te zle biljke na ovaj popis (još jednom se vraćamo na očite ožiljke iz djetinjstva). Taj prosvjed nije shvaćen ozbiljno pogotovo zato što je celer vrhunska stvar za naše kosti. Celer je prepun silicija koji daje snagu našim kostima, a zanimljivo je i to da u našim kostima ima 23% natrija baš koliko ga ima i u celeru!

4. Avokado: Maternica

avokado-maternicaOblik avokada podsjeća na maternicu, a istovremeno čuva reproduktivno zdravlje. Naime, avokado je dobar izvor folne kiseline za koju je utvrđeno da smanjuje rizik od cervikalne displazije, što je predmaligno stanje. Takođe, rad maternice i njenog grlića poboljšava i konzumiranje kruške i patlidžana.

5. Školjke: Testisi

skoljke-testisiIstraživanja nude dokaze da školjke, koje oblikom podsjećaju na testise, čuvaju zdravlje muških spolnih organa. Istraživanja pokazuju da prehrana bogata folnom kiselinom i cinkom, a školjke obiluju ovim elementima, može imati značajan utjecaj na poboljšanje kvaliteta sperme kod muškaraca.

 

6. Grejp: Dojke

grejp-dojkaSličnost između agruma poput limuna, naranči, grejpa i dojki možda i nije samo slučajnost. Grejp je prepun supstance koja se zove limonoid, a koja dokazano zaustavlja razvoj raka u stanicama dojke. Razlog više da žeđ utažite iscjeđenim agrumima radije nego crnim i žutim umjetnim sokovima!

7. Rajčica: Srce

rajcica-srcePresjek rajčice pokazat će nam višestruke komore, koje sliče na strukturu srca. Likopen iz ovog popularnog crvenog povrća zaslužan je za smanjenje rizika od bolesti srca kod muškaraca i žena koji rajčice redovito konzumiraju. Savjet doktora jest da se rajčica prelije maslinovim uljem jer njegova masnoća udesetostručuje pozitivne učinke likopena iz rajčice.

8. Crno vino: Krv

vino-krvCrno vino je bogato antioksidansima i polifenolima uključujući i snažni resveratrol, a ujedno i izgleda poput krvi!
Flavonoidi i rezveratrol sprečavaju zgrušavanje krvi, te nastanak tromba koji je okidač za nastanak srčanog i moždanog udara. Crveno vino je odgovorno za čuveni francuski paradoks. Grožđe sadrži materije koje štite krvne sudove od oštećenja, jačaju kapilare, sprečavaju oksidaciju masti i nastanak infarkta srčanog mišića. Takođe, komponente iz grožđa stabiliziraju venske krvne sudove i smanjuju rizik za razvoj proširenih vena, smanjuju aterosklerotske plakove – nakupine masti na zidovima krvnih sudova. Konzumacija crnog vina štiti vas od destruktivnih stvari u vašoj krvi poput LDL kolesterola koji uzrokuje bolesti srca. Crno vino također sadrži sastojak koji rijedi krv, a to pogoduje sprečavanju kapi i bolesti srca. Sve što treba znati jest to da je riječ o malim dnevnim količinama (cca 1 dl), a pretjerivanje u ”crnjaku” ne naziva se  zaštita, već alkoholizam!

9. Đumbir: Želudac

dzumbir-zeludacĐumbir liči na želudac, poznato je da ublažava želudačne tegobe i nadutost. Sadrži posebne enzime koji su odgovorni za katalizu proteina u hrani i na takav način pomažu probavi i sprečavaju grčeve, nastanak čira, oštećenja sluznice želuca, koristi se za liječenje želudačnih bolesti poput dispepsije, kolika i dijareje.

10. Slatki krumpir: Gušterača

krumpir-gusteracaSlatki krumpir sliči na gušteraču i uravnotežuje šećer u krvi. Slatki krumpiri krcati su beta-karotenom – antioksidansom koji štiti tkivo u tijelu uključujući i gušteraču, od štete koja se povezuje s rakom ili starenjem.

11. PEČURKE – UHO

Gljiva-uho-490x289-300x176Gljiva poput šampinjona prerezana na pola podsjeća na ljudsko uho. Gljive poboljšavaju sluh, jer su jedna od rijetkih namirnica koje sadrže vitamin D. Ovaj vitamin je važan za zdravlje kostiju, čak i onih sitnih u uhu koji prenose zvuk prema mozgu.

 

12. SMOKVE – SPERMATOZOIDI

Smokva-Spermatozoidi-490x289-300x176Smokve su pune sjemenki, pa zato povećavaju pokretljivost i broj spermatozoida i tako sprečavaju sterilnost kod muškaraca.

 

 

Luk je sličan ljudskim stanicama. On pomaže uklanjanju otrova iz njih. Od njega plačemo, a suze ispiraju i čiste vanjski dio oka.

Bijeli luk ima slična svojstva, uklanja otrove i opasne slobodne radikale iz našeg tijela.

Masline pomažu zdravlju i funkciji jajnika.

Grah zapravo liječi i pomaže funkciju bubrega, a izgleda upravo kao bubreg.

Višnje sliče crvenim krvnim zrncima pa su stoga dobre za jačanje krvi.