Osjećate neutaživu glad za slatkim? Tijelo vam nešto pokušava reći!

glad

Kad ravnoteža u našem tijelu nije kako treba, u pogledu minerala i vitamina, naše nam tijelo onda šalje jasne signale kako da vratimo tu ravnotežu. No, često se to shvati kao poruka za dobro se prežderati, primjerice slatkog, no to je pogrešno.

Shona Wilkinson, škotska nutricionistica, pojašnjava o čemu je zapravo riječ i kako ravnotežu u tijelu vratiti u optimalno stanje, bez pribjegavanja obilatom unosu pojedinih namirnica.

Želim slatko? Treba mi krom

Dok jedemo, razina šećera u krvi nam raste i tijelo oslobađa inzulin kako bi se regulirala povišena razina šećera u krvi, pojašnjava Wilkinson, no kako inzulin brzo rješava povišenu razinu šećera u krvi, tako tijelo zbog toliko oslobođenog inzulina ponovno dođe u neravnotežu zbog jednako naglog pada razine šećera u krvi.

Riječ je o začaranom krugu u kojem zapravo dovodimo sebe u stanje konstantne želje za slatkim, ali što više slatkog jedemo, to ga samo još više želimo. Na taj način tijelu štetimo i ne slušamo na pravi način njegove signale.

Kako bismo pomogli tijelu da utaži žeđ za ugljikohidratima (čiji su sastavni dio i šećeri), Wilkinson preporučuje uzimanje minerala kroma, koji pomaže u održavanju razine inzulina i drži želju za slatkim po strani.

U protivnom, juriš na sve slatko u trgovini.

Želim čokoladu? Treba mi magnezij

Ako trenutno osjećate potrebu za čokoladom, vaše tijelo vam zapravo govori da trebate magnezij. Vjeruje se da oko 80 posto svjetske populacije ne unosi dovoljnu količinu magnezija dnevno.

“Magnezij ne samo da podupire imunološki sustav sprječavajući upale, već igra i ključnu ulogu u dovođenju živčanog sustava u ravnotežu te ublažava tjeskobu”, ističe Wilkinson za Daily Record. Magnezij je važan i za kosti.

Dnevnu dozu magnezija rješit će kocka čokolade sa 70 posto kakaa. Pomoći će i riba, zeleno povrće i orašasti plodovi. U krajnjoj liniji, pomoći će i šumeća tableta.

Želim nešto slano? Treba mi natrij

Želja za nečim slanim može nastati nakon vježbanja, bolesti ili ispijanja alkohola, kad razina natrija u tijelu padne prenisko. Natrij pomaže u održavanju zdrave razine vode u tijelu i reguliranju krvnog tlaka.

Tu želju vrlo lagano možete rješiti slanim kokicama ili sušenim usoljenimnamirnicama, u razumnim količinama, a može pomoći i celer te mrkva.

Želim meso? Treba mi željezo

Smanjenim unosom crvenog mesa tijelu fali željeza, koje ima ključnu ulogu u našem imunološkom sustavu. Željezo je i transportno sredstvo za kisik u našoj krvi pa njegov nedostatak nikako nije dobar, jer će to rezultirati smanjenom opskrbom kisika u tijelu, a to će se manifestirati kao umor i malaksalost.

Crveno meso jednom tjedno dovoljno je za reguliranje željeza u tijelu.

Želim kruh i ugljikohidrate? Treba mi triptofan

Želja za ugljikohidratima znači da tijelu fali aminokiselina triptofan, koja je nužna za proizvodnju serotonina, kemikalije u mozgu zadužene za osjećaj sreće. Ona je isto tako bitna za ciklus spavanja i budnosti, kao i probavu.

Nedostatak serotonina može dovesti do lošeg raspoloženja i tjeskobe.

Umjesto pretrpavanja kruhom i pecivima, probajte u tijelo unositi određene proteine koji vam mogu dati dovoljnu količinu triptofana, poput, purice, jaja, banana i oraha.