Što je kriptovaluta?

Bitcoin

Kriptovalute, zvane i virtualne ili digitalne valute postoje samo online; nije ih izdala niti ih nadzire središnja banka. Kriptovalutama se plaća na internetu, ali formalno gledajući, nisu novac. Što je onda kriptovaluta?

Novac kojim kupujemo ili plaćamo na internetu je kao i novac koji držimo u novčaniku. Ima jednaku vrijednost i ime (kune, euri, dolari itd.), a nadziru ga i reguliraju Hrvatska narodna banka, Europska središnja banka i druge međunarodne organizacije.

No, danas postoje i virtualne odnosno kriptovalute: bitcoin je najpoznatija kriptovaluta. Bitcoin je globalno prihvaćen za internetska plaćanja – iako nije izdan od središnji banke, niti se veže uz račune kod poslovnih banaka, pa tehnički nije novac.

Kriptovalute funkcioniraju kao elektronski zapisi o određenim vrijednostima pohranjenim u elektronskim novčanicima na internet stranicama koje pružaju takvu uslugu.

Kako se koriste kriptovalute

Kao i s kunama na računu, kriptovalute držimo u svojem elektronskom novčaniku na nekoj od brojnih web stranica koje pružaju tu uslugu. Novčanik ćemo napuniti razmjenjujući “obični” novac za primjerice bitcoin na internet “burzama”. Bitcoin nastaje računalnim procesima na računalima diljem svijeta. Osim što se može zaraditi rješavanjem složenih računalnih jednadžbi (tako zvanim rudarenjem), može se kupiti i putem bitcoin bankomata, odnosno na internet “burzama”.

Nekoliko bitcoin bankomata danas postoji i u Hrvatskoj – u Zagrebu, Splitu i Rijeci, a popularnosti korištenja bitcoina pridonose i pojedini domaći poduzetnici koji ga prihvaćaju u internetskim plaćanjima turističkog smještaja ili drugih usluga.

Koliko vrijedi kriptovaluta?

Mnogi se pitaju kako to elektronski zapis može vrijediti išta, no od školjaka do papirnatog novca, logičan razvoj je bio elektronska forma novca – iako u formalnom smislu riječi kriptovaluta nije elektronički novac.

Osim što kriptovalute služe za internetska plaćanja, njima se trguje kao i svakom drugom valutom i (kao i svakoj valuti ili robi na tržištu) – vrijednost im se može značajno promijeniti. Primjerice, na početku 2015. godine 1 bitcoin ste mogli kupiti za 217 USD; a početkom ožujka 2017. vrijedio je 1.286 USD.

Ukratko, što su kriptovalute i koja je njihova osnovna prednost?

Kriptovalute su decentralizirane, distribuirane i one su anonimna platna mreža, odnosno virtualna valuta koju platna mreža koristi. Zbog svoje anonimnosti Bitcoin, ili bilo koja druga virtualna valuta, se po svojim značajkama može usporediti s gotovinskim plaćanjem. Prednosti kriptovaluta su sljedeće:

* Veća razina zaštite od prevare u odnosu na fiat valute – kriptovalute su digitalne i ne mogu (točnije rečeno, ne bi se trebale) se proizvoljno krivotvoriti ili preinačiti od strane pošiljatelja, kao što je slučaj s debitnim/kreditnim karticama;

* Smanjena mogućnost krađe indetiteta – kada svoju debitnu/kreditnu karticu dajete trgovcu, dajete mu pristup cijeloj kreditnoj liniji, čak i ako je transakcija za malu količinu novca. Kreditne kartice funkcioniraju na tzv. pull principu, gdje trgovina pokreće uplatu i povlači određeni iznos s računa. Kriptovalute koriste tzv. push mehanizam koji omogućava nositelju da šalje točno ono što on/ona želi trgovcu ili primatelju bez ikakvih dodatnih informacija. Kriptovalute ne zahtijevaju imena, već samo digitalni ID novčanika;

* Izravan prijenos za trenutno izvršenje transakcije – nema trećih strana, kašnjenja i plaćanja naknada.

* Pristup povijesno nepristupačnim tržištima – sukladno najnovijim istraživanjima, na svijetu postoji čak 2,2 milijarde osoba s pristupom internetu ili mobilnim telefonima koji trenutačno nemaju pristup tradicionalnim sustavima razmjene. Upravo ti pojedinci su pripremljeni za tržište kriptovaluta i čekaju svoju priliku. Najkonkretniji primjer je afrička država Kenija u kojoj čak jedan od tri Kenijca posjeduje novčanik s Bitcoinom;

* Niže naknade po transkaciji – iako Bitcoin ne uzima naknadu po transakciji, mnogi promatrači očekuju da će većina korisnika uključiti uslugu treće strane kao što je Coinbase, umjesto stvaranja i održavanja vlastitih e-walleta.

Kakva su prva iskustva u plaćanju kriptovalutama?

Sve češće se na našim i stranim tržištima usluge i proizvodi mogu plaćati kriptovalutama.

Građani – oprez

Na digitalnom tržištu neprestano se pojavljuju nove kriptovalute, poput OneCoina koji se ove godine prodavao i oglašavao u Hrvatskoj zbog čega je Hrvatska narodna banka nedavno upozorila na mnoge rizike koji proizlaze iz takvih proizvoda.

1. OneCoin nije elektronički novac u skladu s definicijom iz Zakona o elektroničkom novcu niti je platna usluga prema Zakonu o platnom prometu.