Sedam svjetova ili razina

Okultna nauka nas uči da se naš sunčani sistem dijeli u sedam različitih svjetova ili razina, svaka od tih razina dijeli se opet u sedam pod-razina. Te pod-razine i razine imaju različita imena, navest ćemo pored hrvatskih naziva i one strane nazive – sanskrtska imena tih viših svjetova. Ta dioba nije ni slučajna ni proizvoljna, nego nužna i zbiljska, jer ti svjetovi zaista postoje, te se međusobno razlikuju po stanju i gustoći svoje materije i po zakonima koji u njima vladaju.


Tako na primjer, u fizičkom svijetu vlada sila teže, kao i toplina i hladnoća. U astralnom svijetu nama ni topline ni hladnoće, a sila gravitacije nema gotovo nikakav utjecaj, te se tijela tamo isto tako lako dižu kao što se spuštaju. Pogrešno misle oni koji nisu dovoljno upućeni u pravo stanje, da su ti svjetovi prostorno odijeljeni jedan od drugoga i da se nalaze jedan iznad drugoga. Oznaka «viši svijet» treba se razumjeti samo kao «viši» u smislu razvitka, isto kao što se u školama razlikuju viši razredi od nižih.
Zapravo, ti svjetovi sa svim svojim pod-razinama nisu prostorno odijeljeni jedan od drugoga, nego se svi međusobno prožimaju, tako da se svi nalaze u isto vrijeme na istome mjestu, samo oni gušći zapremaju manji prostor, dok se oni finiji protežu mnogo dalje.
Da netko može u tim pojedinim svjetovima djelovati i izražavati svoju volju, potrebno je da ima tijelo iz materije dotičnog svijeta.
Da možemo djelovati u fizičkom svijetu, moramo imati tijelo iz krute fizičke materije, jer inače bismo bili duhovi, kako se to obično kaže, te nas većina ljudi ne bi mogla vidjeti.

Evo kako redom idu viši svjetovi :
1. Svijet Božji ili ADI , sa svojih 7 pod-razina.
2. Svijet Praduhova ili ANUPADAKA , sa svojih 7 pod-razina.
3. Svijet Božanskog Duha ili ATMIČKI , sa svojih 7 pod-razina.
4. Svijet Životnog Duha ili BUDHI – intuicije , sa svojih 7 pod-razina.
5. Svijet misli ili MANAS – mentalni , sa svojih 7 pod-razina.
6. Svijet želja i čuvstava ili KAMA ili ASTRALNI – emocionalni , sa svojih 7 pod-razina.
7. Svijet tijela ili ŠTULA – fizički , sa svojih 7 pod-razina.

Naglašeno :
Mentalni svijet je svijet apstraktnih i konkretnih misli, a zahtijeva mentalno tijelo.
Astralni svijet je svijet plemenitih želja i težnja, ali i niskih strasti i požuda. Zahtijeva astralno tijelo.
Fizički svijet zahtijeva fizičko tijelo i eteričko ili životno tijelo (eterički dvojnik).

Pod-razine fizičkog svijeta su ove, redoslijed odozdo prema gore :
– kruto
– tekuće
– plinovito
– eteričko
– nad-eteričko
– sub-atomsko
– atomsko stanje

Da bismo mogli živjeti, moramo imati i tijelo iz eteričke materije, to je takozvano životno tijelo ili eterički dvojnik.
Da možemo izražavati želje i osjećaje, moramo imati tijelo iz astralne materije, tzv. astralno tijelo.
Da možemo misliti, potrebno nam je tijelo iz materije četiriju nižih pod-razina mentalnog svijeta, tj. mentalno tijelo.

Svaki normalan čovjek ima sva ta četiri tijela i baš po tome se razlikuje od životinja, bilja i ruda.
Rude (minerali) imaju samo jedno tijelo, fizičko tijelo; biljke imaju fizičko i eteričko tijelo; a životinje imaju fizičko, eteričko i astralno tijelo; i u tome leži razlog različitog izražavanja života u tim pojedinim carstvima prirode.

Smatramo da ne treba posebno isticati, da detaljno proučavanje ovih viših svjetova donosi, svakome koji se time bavi, mnogo neopisivo zanimljivih novosti.
Radi toga što je to tako opširna tema, da bi zahtijevala nekoliko poglavlja, ograničavamo se samo na činjenicu da ti svjetovi zaista postoje, jer je poznavanje te činjenice važno za daljnje razumijevanje.

Završetak.