LOVE OF GIVING – O LJUBAVI

Abraham J. Twerski – O ljubavi

''Previše onoga što se naziva ljubavlju je kao ljubav prema ribi.'' — Abraham J. Twerski

Posted by ForensicSoul on 6. travnja 2017

 

”Previše onoga što se naziva ljubavlju je kao ljubav prema ribi.” — Abraham J. Twerski

Abraham J. Twerski – O LJUBAVI

“Mladiću, zašto jedeš tu ribu?”
Mladić je odgovorio: “Zato što volim ribu”.
“Oh, ti voliš ribu?
Zato si je upecao, ubio i spržio?
Nemoj mi pričati da voliš ribu, ti voliš sebe,
a zato što ti je riba dobrog ukusa ti si je upecao, ubio i spržio.”

Toliko toga što mislimo da je ljubav je kao ljubav prema toj ribi.
I tako, mladi par se zaljubi, mladić i djevojka se zaljube,

što to znači?

To znači da je on vidio u toj djevojci nekog tko može zadovoljiti sve njegove fizičke i osjećajne potrebe, a ona je mislila da taj momak može zadovoljiti njene potrebe. To je njima ljubav. Ali, svatko od njih gleda samo svoje potrebe. To nije ljubav prema drugom. Druga osoba postaje sredstvo za vlastito zadovoljstvo. Previše onoga što se naziva ljubavlju je kao ljubav prema ribi.

Prava ljubav nije o tome što ću dobiti, nego što ću dati. Imali smo jednog etičara, rabina Destlera, koji je rekao: “Ljudi pogrešno razmišljaju da vi dajete onima koje volite.” A pravi odgovor je da volite one kojima dajete. Poanta ovoga je ako ti poklonim nešto, uložio sam sebe u tebe, a pošto je ljubav prema sebi davanje, svi vole sebe. Sada kada se dio mene nalazi u tebi, postoji dio mene u tebi koji volim. Dakle, prava ljubav je kada dajemo ljubav, a ne kada je primamo.”

www.forensicsoul.com

Koja je razlika između “sviđaš mi se” i “volim te”? Buda je tu razliku predočio usporedbom: “Kada ti se sviđa cvijet, onda ga ubereš. No, kada voliš cvijet, onda ga zalijevaš svaki dan. Onaj tko to razumije, razumije život”
ljubav

Ako ti se sviđa cvijet, nemoj ga ubrati. Jer ako ga ubereš on umire i prestaje da bude ono što voliš. Stoga, ako voliš cvijet, pusti ga da živi. Ljubav nije u posjedovanju. Ljubav je u uvažavanju.
~ Ošo