Najveća tajna: energija gljiva koje jedemo (II-dio)

Internet pod zemljom

muhara

Micelij – to je složena infrastruktura, po kojoj su rasprostrnjene sve gljive na svijetu.

U deset kubnih centimetara zemljišta može se naći osam kilometara njenih hifa. Ljudsko stopalo pokriva oko pola miliona kilometara tijesno raspoređenih hifa. – Paul Stemets, mikolog

Šta se dešava u tim nitima?

Početkom 1990-ih, prvi put se javila ideja da se mrežom hifa ne prenosi samo energija i hemijske supstance, već i umna i samoobučavajuća mrežna veza. Posmartajući čak i mali dio te mreže, lako se prepoznaje poznata struktura.

Grafički predstavljen internet izgleda tačno tako.

Mreža se grana, a ako jedna od grana izađe iz stroja, brzo se zamijeni zaobilaznim putem. Njeni čvorovi, koji se nalaze u strateškim oblastima, bolje sa hrane na račun manje aktivnih mjesta, i uvećavaju. Ove niti imaju osjetljivost. I svaka hifa može da preda informaciju cijeloj mreži.

I ne postoji “centralni server”.

Svaka hifa je samostalna, a informaciju koju je sakupila može da prenosi po mreži u svim pravcima.

Tako, bazni model Interneta je postojao u svim vremenima, samo sakriven pod zemljom. – Paul Stemets, mikolog

Sama mreža izgleda kao da može da raste do beskonačnosti. Na primjer, u Mičigenu je pronađen micelijum koji se raširio ispod zemlje na području devet kvadratnih kilometara. Procjenjuje se da je njegova starost oko 2000 godina.

Kada mreža odlučuje da izrastu gljive? Ponekad je uzrok opasnost koja prijeti budućnosti mreže.

​​Ukoliko šuma, koja hrani mrežu, izgori, micelijum prestaje da prima šećere od korjena drveća. Onda niču pečurke na najudaljenijim od njegovih niti, tako da bi rasprostranjene spore gljiva “oslobodile” svoje gene, i dali im mogućnost da nađu novo mjesto.

​Kako se pojavio izraz “pečurke posle kiše”. Kiša spere sa zemlje organsku trulež, u stvari, lišava mrežu izvora hrane – zatim mreža šalje “odrede za spasavanje” sa sporama u potrazi za novim utočištem.

 

Košmar za insekte

“Pronalaženje novog doma” – to je još jedna od odlika koja razlikuje gljive od životinjskog i biljnog carstva. Postoje gljive koje šire svoje spore kao što voćke šire svoje sjeme. Druge proizvode feromone koje podstiču živa bića da prinudno žude. Sakupljači bijelih tartufa za traženje koriste svinje, jer miris ovih gljiva je poput mirisa vepra.

Međutim, postoje i složeniji i suroviji načini širenja gljiva. Posmatrajući zapadno afričku vrstu mrava Megaloponera foetens zabilježeno je, da se oni jednom godišnje penju na visoka drveća, i sa takvom silinom udaraju svojom glavom u stablo, da posle toga ne mogu da odu i umru. Ranije slučajevi masovnog samoubica mrava nijesu bili uočeni.

Ispostavilo se da insekti deluju protiv svoje volje, i neko drugi ih šalje u smrt. Uzrok su sitne spore gljive הטומנטלה, koje ponekad uspiju da uđu u usta mrava. Kad se nađe u glavi insekta, spora šalje u njegov mozak hemijska sredstva. Nakon toga, mrav počinje da se penje na najbliže drvo i uranja vilicu u njegovu koru. Ovdje, kao da se budi iz košmara, pokušava da se oslobodi i na kraju, iscrpljen, – umire. Posle oko dvije nedelje iz njegove glave izraste gljiva.

Na drveću u Kamerunu, može se vidjeti stotine gljiva koje rastu iz tijela mrava. Za gljive ta vlast nad mozgom je sredstvo razmnožavanja: one koriste noge mrava da se popnu na drvo, a visina im pomaže da šire svoje spore pomoću vjetra; tako pronalaze za sebe nove domove i …. nove mrave.

Tajlandska “gljiva zombi” Ophiocordyceps unilateralis podstiče mrave koji je pojedu da se penju na listove nekih biljaka. Udaljenost koju prelaze ovi zaraženi mravi značajno je veća od rastojanja kojeg prelaze u svakodnevnom životu, i zbog toga, kada dođu do lišća, insekti umiru od iscrpljenosti i gladi, a posle dvije nedelje iz njihovih tijela izrastu gljive.

Tajlandska gljiva zombi

Gljiva izrasla iz glave mrava

Ovo biće je možda najzapanjujuće od svega što sam video. Mi vjerujemo da one proizvode hemijska sredstva slična LSD-u, ali još uvijek nijesmo sreli narkotike koji izazivaju ponašanje koje odgovara nečijim interesima. – Profesor Dejvid Hjuz

Hjuz je otkrio gljive koje upravljaju mozgom pauka, vaši i muva.

​To nije slučajna, prirodna selekcija ili sporedni efekat drugog procesa. Ovi insekti se šalju protiv svoje volje na mjesto gdje ne bi trebali da budu, ali to odgovara gljivama. Kada smo preselili zaražene mrave na druge listove, gljive jednostavno nijesu proklijale. – Profesor Dejvid Hjuz

Pronalazak antibiotika

U tome da gljive mogu proizvesti moćne otrove, postoji i pozitivna strana. Neki od ovih otrova su efikasno oružje protiv naših zajedničkih neprijatelja. Na primjer, mikroba.

Izvor najboljih antibiotika je u gljivama. – Paul Stemets, mikolog

Od 160 hiljada sojeva gljiva, čija tijela sadrže složene hemijske supstance nauka je u stanju da dekodira i reprodukuje samo 20, i među njima je nađeno nekoliko važnih ljekova.

Postoji razlog zašto gljive proizvode ljekove. One uvijek rastu u najsiromašnijim mjestima, u vlazi ili toploti, na mestima koja su “fabrike mikroba i virusa”. Većina biljaka nema zaštitu od ovih faktora, ali gljive im se suprostavljaju. Poznati lijek lipitor, jedan od malo poznatih rešenja za probleme sa holesterolom i dijabetesom, pronađen je u crvenoj kineskoj gljivi.

A gljive Enoki i shitake su uključene u masu ljekova koje primaju onkološki pacijenti u Japanu. – Eleonor Shavit, mikolog

gljiva enoki

Foto Paul Stamets – Gljiva obavija cijelo stablo, Turska

Nažalost, razni ljekovi od gljiva se konstantno smanjuju. Razlog je uništavanje drvnih šuma, a posebno u bazenu Amazona.

Zajedno sa drugim oblicima života, uništavamo i gljive. Broj vrsta se konstantno smanjuje, i to mi smeta iz čisto korisnih razloga.

Svijet nam je dao divan poklon – ogromnu prirodnu laboratoriju za proizvodnju ljekova.

Od penicilina i ljekova protiv raka, AIDS, gripa, i staračkih bolesti.

Drevni Egipćani nijesu slučajno gljive zvali “bogom smrti.” Danas, mi konstantno uništavamo tu laboratoriju … – Paul Stemets, mikolog

Stemets priča i o gljivi Fomitopsis. Ova gljiva koja je nađena 1965., pokazala se kao efikasno sredstvo protiv tuberkuloze, danas ona raste na samo pet lokacija u SAD. U Evropi, ova gljiva je potpuno isčezla.

Sa grupom stručnjaka, mnogo puta smo išli u šume, pokušavajući da pronađemo neke slične gljive. Posle mnogo napora, ipak smo našli jedan uzorak koji smo uspjeli da uzgajamo u laboratoriji. Ko zna koliko će ljudi biti spašeno od ovih gljiva u budućnosti. – Paul Stemets, mikolog

Prošle godine Stemets se pridružio programu biološke zaštite ministarstva odbrane SAD-a i pomagao u pronalaženju i čuvanju 300 rijetkih vrsta gljiva.

Sproveli smo eksperiment: sakupili četiri gomile smeća.

Jednu smo koristili kao kontrolnu; u druge dvije smo dodali hemijske i biološke materije, za razlaganje smeća; po poslednjoj – smo rasuli spore gljive. Kada smo se vratili dva mjeseca kasnije, našli smo tri tamne smrdljive gomile i jednu jarku, obraslu sa stotinama kilograma gljiva …

Dio toksičnih supstanci preobrazio se u organsku supstancu. Gljive su privukle insekte koji su položili jaja iz kojih su se izlegle gusjenice, a onda su se pojavile ptice – i sva ta gomila pretvorila se u zeleni pun života brežuljak.
Kada smo pokušali da učinimo isto u zagađenim rijekama, primijetili smo proces njihovog čišćenja od otrova. Eto šta treba istraživati! Možda svi naši problemi sa zagađenjem mogu biti riješeni uz pomoć odgovarajućih gljiva. – Paul Stemets, mikolog

A gdje je mozak?

“Prema jednoj proceni, kod gljiva on radi slično, – kaže ​Toshiyuki – Sa čisto biološke tačke gledišta, svaka hifa posebno prima hemijske signale o tome gdje treba da ide i šta da izbjegne. Zbir tih signala stvara neku vrstu sistema donošenja odluka.

Drugim riječima, intelekt gljive je u njenoj mreži. Dodajte tome milione godina evolucije u najtežim uslovima, pomnožite sa stotinama hiljada različitih vrsta, i dobićete nešto što, u svakom slučaju, treba da bude dovoljno umno.”

– To je vaše objašnjenje toga što se dešava?

– To je početak. kaže Toshiyuki .

Prevod  drugog dijela teksta:  econet.ru

Prevela: Beba Muratović – bebamur.com

http://drustvo-millennium.hr/pametne-gljive-najveca-tajnaNajveća tajna: energija gljiva koje jedemo (I-dio)

gljiva uho

http://drustvo-millennium.hr/namirnice-koje-lijece/

PAMETNE GLJIVE – NAJVEĆA TAJNA (I dio)

Postoje gljive koje lome asfalt, sijaju u noćnoj tami, prerade za noć gomilu petrohemijskog otpada i pretvore ga u jestivi i hranljiv proizvod.

Postoje gljive koje jedu plastiku.

Gljiva Coprinopsis atramentaria je sposobna za nekoliko sati da izraste do ploda, i nakon toga, za jedan dan, se pretvori u baru crnog mastila.

Halucinogene gljive mijenjaju svijest ljudi.

Postoje otrovne gljive koje mogu ubiti slona.

Nastavi čitati

Photography Jobs Online

Submit Your Photos and Get Paid!

Did you know thousands of photographers are making hundreds even thousands of dollars every day just by selling their pictures online?

In fact every month millions of photos are bought online which is used for websites, magazines, blogs, print ads, marketing materials and many more.

With our help we can sell your photos to millions of potential buyers!

Imagine spending your time taking photographs of the things you love in life – flowers, nature, animals, family, sports… anything you want… and the whole time you get to smile because you know income is streaming in 24 hours a day, 365 days a year!

When you join Photography-jobs.net you will:

 • Get paid $1 per photo
 • Upload and sell as much photos as you want!
 • Earn up to $125 per photo
 • Work as much or as little as you want
 • Set your own working schedule!
 • All kinds of Photography jobs to choose from
 • Make money no matter where you are in the world!
 • No experience needed to join!

By joining you would be able to instantly sell your pictures to thousands of potential buyers that need them for websites, catalogs, books, magazines, ads, or a variety of other uses.

There is no limit to how much you can earn. Your hobby can be your instant career!

You don’t have to be a professional photographer for this job! All you need is a camera, the drive to take beautiful photos, then click your way to earning money!

CLICK HERE

High Paying Affiliate Programs

Discover Secret High Paying Affiliate Programs – Earn Up To $30,000 Per Sale!

Regal Assets Affiliate Program

Commission:
CPA: Up to $100 per qualified lead;
Rev Share: 3% of total investment (ranging averagely between $20k-$80k

Description: Regal Assets is one of the largest gold
bullion dealers in the US and specialize in investments in gold for IRA
and 401(K) retirement account investments. They have an A+ rating from
the Better Business Bureau and a five star customer satisfaction rating
with Trustlink. Gold has always been a safe haven investment and with
recent global turmoil and financial shocks many people are turning to
investments in gold to hedge against inflation and other financial
shocks. Regal Assets provide you with high converting lead forms as well
as banner advertisements that you can plug directly into your site.
They provide a generous commission structure where you receive 3% of the
amount invested by the customer. With average investments ranging
between $20,000 to $80,000, this can result in quite a tidy commission
per customer. In addition, once you have met some additional
requirements to become a ‘super-affiliate’ you can also receive up to
$100 for every qualified lead that you send their way. Considering the
size of investments that customers typically make for retirement funds
and that you receive commissions on their lifetime purchases, this can
be quite a lucrative affiliate program.
Website: http://regalassets.com/

Affiliate Signup:

 

CB Passive Income

Hi, my name is Patric Chan, the best-selling author of WakeUp Millionaire and many other multiple books. You see, I’ve been using a proven way of making money online in the “internet marketing niche” and I’m really pleased to announce that it has been highly profitable. Not only that, it’s also currently generating auto-pilot income for me.

 

Lotto Dominator

Lotto
Each Year 14,000 People Follow My Strategy and Win More Money Than They Have Ever Won In Their Life from The Lotto

14,000 people a year learn how to win and tremendously increase their chances of winning by following my “at home” lotto discovery – watch how
14,000 people a year learn how to win and tremendously increase their chances of winning by following my “at home” lotto discovery – watch how
https://tinyurl.com/ycdz8fkp

 

Writing Jobs Online

This is a perfect opportunity for freelance writers and just about anybody who can write that just don’t have time for a commute to a dead end, part-time job. Or, for anyone for wants to sit in their pajamas and work at home!

When you join Writing-jobs.net you will:

Earn up to $30-$120 per hour
Get paid up to $50 per article
Get paid up to $500-$1,000 for short ebooks
Get cash from 1,000’s of our daily high-paying writing jobs
All kinds of writing jobs from you to choose from
Flexible working hours, work when you want to
Write content anywhere in the world
No experience needed to join!

Now you can live the laptop lifestyle and make a full time income or make extra cash by providing written content to thousands of our partners that need them for their websites, blogs, books, magazines, marketing materials and many more!

These are just SOME of the ways you can make money with our online writing jobs and strategic partnerships with MAJOR corporations!

Click Here!

 

Photography Jobs Online

Submit Your Photos and Get Paid!

Imagine spending your time taking photographs of the things you love in life – flowers, nature, animals, family, sports… anything you want… and the whole time you get to smile because you know income is streaming in 24 hours a day, 365 days a year!

When you join Photography-jobs.net you will:

 • Get paid $1 per photo
 • Upload and sell as much photos as you want!
 • Earn up to $125 per photo
 • Work as much or as little as you want
 • Set your own working schedule!
 • All kinds of Photography jobs to choose from
 • Make money no matter where you are in the world!
 • No experience needed to join!

MIROVINE

Veliki problem koji prijeti eksplozijom! Svi rođeni ’62. ili kasnije imat će drastično manje mirovine nego što računaju?

Ali ne i ako se na vrijeme pobrinete sami za sebe! Pitajte me kako? Nazovite 092 365 96 68

mirovina

Vlada RH u relativno kratkom vremenu mora pronaći rješenje za jedan od najdramatičnijih problema s kojim će se suočiti svi budući umirovljenici rođeni 1962. godine i kasnije. Riječ je o tzv. dodatku 27 posto na dio mirovine koji umirovljenici primaju iz prvog mirovinskog stupa.

Taj dodatak imaju svi umirovljenici koji su ostvarili mirovinu prema općim propisima još od 1999. godine, s tim da na stranicama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje jasno piše kako je od 1. siječnja 2012. taj dodatak na mirovinu od 27 posto “sastavni dio mirovine”. Stoga je potpuno nejasno zbog čega su odgovorni u Vladi RH odlučili tretirati apsolutno sve buduće umirovljenike, koji osim što izdvajaju za prvi mirovinski stup i štede u drugom mirovinskom stupu, kao kategoriju povlaštenih umirovljenika koji nemaju pravo na dodatak od 27 posto, piše Jutarnji list.

Već se događa da pojedini novi umirovljenici, rođeni 1962., zbog takvog stava Vlade RH počinju primati dramatično niže mirovine nego tek nekoliko dana stariji ljudi, a problem bi mogao eksplodirati s valom umirovljenja radnika s malom štednjom u 2. stupu koji se očekuje 2019. godine.

Cijelo vrijeme Vlada RH iz nepoznatog razloga ima namjeru buduće fiskalne uštede realizirati na teret budućih umirovljenika tako što će ili ukinuti ‘dodatak 27 posto’ ili tako što će arbitrarno smanjivati taj dodatak od generacije do generacije ili od pojedinca do pojedinca. Tu je priču uporno, uz davanje vrlo malo konkretnih informacija o izgledu budućeg sustava, ponavljao i novi ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, a vrlo slično odgovorio je Jutarnjem listu i jučer kad su ga upitali kakav je to plan sa “snimanjem” generacija od 1962. godine koji nalikuje državnom arbitriranju o visini mirovina na uštrb ušteda osiguranika u 2. mirovinskom stupu.

“U Ministarstvu radimo projekcije, analizira se svaka godina pojedinačno”, poručio je Pavić te zamolio za razumijevanje do kreiranja cjelovitog rješenja kada će moći reći nešto više.

Autor teksta: http://hr.n1info.com/a252388/Vijesti/Svi-rodjeni-62.-ili-kasnije-imat-ce-mnogo-manje-mirovine.html

Ali ne i ako se na vrijeme pobrinete sami za sebe. Pitajte me kako? Nazovite: 092 365 96 68

http://www.mirovinsko.hr/ Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje

COINMAMA

Posao bez ulaganja

Kako naslov kaže ovo je posao bez ulaganja. Na ovom youtube videu dobit ćete opis kako  otvoriti Affiliate račun na COINMAMA. Ako vam nije poznato “affiliate” znači preporuka ili u nekim slučajevima preprodaja tuđih usluga i proizvoda. Vi ne trebate ništa ulagati. Dobit ćete svoj referral link koji ćete na Facebooku ili na svojoj web stranici preporučiti. Od svakoga tko kupi bitcoine i to učini preko vaše stranice vi ćete zauvijek dobivati 15% od svih kupovina.

Ako netko kupi recimo bitcoine za 1000$, coinmama će zaraditi 100$, a vi ćete od toga dobiti 15%, tj. 15$. Nakon tri uspješne prodaje vi ćete moći zatražiti isplatu. Coinmama ne radi direktnu isplatu na vaš račun. Vi trebate imati walet adresu na koju će vam poslati novac. Ako nemate račun možete ga besplatno otvoriti na https://blockchain.info/wallet/

Za posao ćete dobiti referral linkove i lijepe banere.

Isplata je svaka dva tjedna ili na zahtjev.

CoinMama: Buy Bitcoins with Credit Card

COINMAMA–> https://www.coinmama.com/?ref=leo93 (Moj affiliate link. Preko njega se uključite u posao. Kada otvorite stranicu kliknite na Affiliate kako bi otvorili svoj račun.)

Vi samo trebate posjetiteljima preporučiti da bitcoine kupe na vašem sajtu.

Vi ćete dobiti svoj affiliate link i banere i posjetitelji će moći kupiti bitcoine preko vaše stranice.

Coinmama affiliate program

coinmamaDescription: CoinMama allows people to purchase bitcoins with a credit card.

Commission per sale: 15% of Coinmama’s commission on ALL of your referrals purchases including all their future purchases.

Commission When A Customer Spends $100: $1.5 (paid in BTC).

How Long Commissions Are Earned: Forever.

Payout Frequency: Monthly.

Minimum Earnings for Payout: No minimum.

Payouts Sent Automatically to Your Bitcoin Address: Yes.

Provides Reports on Your Referrals: Yes.

Has this program been tested to work: Yes.

INTERNET ZARADA

TRAŽITE LI DOBRU I SIGURNU ZARADU OD KUĆE?

Na ovoj stranici ću vam pokazati nekoliko načina kako zaraditi preko interneta. Uglavnom ću opisati samo one poslove na kojima se da realno zaraditi.

Sasvim je moguće ostvariti zaradu na internetu. Internet je dostupan svima. Postoji more poslova na internetu. Kako znati koji su pravi, a koji prevarantski.

Ja sam već dugo na internetu i već otprilike mogu prepoznati dobar posao. Ništa nije apsolutno sigurno, ali ove koje ću preporučiti su ozbiljniji i ja sam sam investirao svoj novac. Naravno ako idete investirati svoj novac učinite to na svoju odgovornost. Nemojte dizati kredite i ulagati, ali ako želite možete uložiti neku sumu novca za koju vam neće biti žao ako dotični sajt propadne ili nestane. Moja politika je što prije izvući svoj ulog i onda redovno podizati dobit. Ako za 3-5 godina i propadne sajt važno je da ste podigli uloženi novac.

CrypTradeCapital investicije

CrypTradeCapital

Ovo je jedan dobar online poslić koji preporučujem.
Preporučujem ga potpunim početnicima, kao i iskusnim marketarima koji već rade neki od sličnih poslova jer ne iziskuje neko specijalno vrijeme za angažman.

Kratki opis:
CrypTradeCapital je platforma gdje mi kao investitori možemo uložiti novac u njihove trejding pakete. Oni onda s tim novcem trejdaju (trguju) kripto valutama i ostvaruju profit. Što veći kapital imaju to mogu bolji profit napraviti. Poslije toga dio tog profita daju nama investitorima, a na nama je da odlučimo hoćemo li taj profit poslije još jednom da obrnemo ili povućemo.

Ispod je link na moju Landing stranicu (upisom ćete i vi dobiti svoju stranicu preko kojih ćete moći druge uključivati. Možete dodatno zaraditi uključujući druge investitore.)

https://cryp.trade/agent/landing/5wvukgugpxsc

Gore desno kliknite na REGISTRATION i upišite svoje podatke. Zatim kliknite na REGISTER i to je to.

Svakako pogledajte Video prezentaciju na kojoj možete vidjeti više informacija o poslu
CrypTradeCapital – Prilika za investiciju 2017

KAKO UHVATITI MAJMUNA

Mind = Blownhttps://www.instagram.com/prince_ea/

Posted by Prince Ea on 27. srpnja 2017

Prijevod:

majmun

Dobro poznata zamka za hvatanje majmuna koju koriste lovci je kokosova ljuska. Oni isjeku rupu u kokosu.

rupa u kokosu

Otvor naprave dovoljno veliki da majmun u nju može gurnuti otvorenu ruku, ali ne i izvući je zatvorenu. Unutar šupljine stave neki mamac poput voća. Zavežu kokos na drvo i čekaju. Lovci su otkrili da su majmuni POHLEPNI.  Majmuni gurnu svoju malenu ruku u kokos i pokušaju izvaditi voćku, ali ne mogu.

zamka za majmune

I kad se lovac približi oni još jače pokušavaju izvaditi voće van, ali ne mogu. Sve što bi majmun trebao učiniti je otvoriti šaku i ostaviti voće i bio bi slobodan. Ali njegova POHLEPA ga ZASLJEPLJUJE. Njegova vezanost je tako snažna da žrtvuje svoj ŽIVOT ZA NJU. Glupi majmuni.

Hm…  možda i nisu.

Što je Vaš kokos? Što ste držali kada su vas uhvatili? Ako bi to mogli PUSTITI vi biste bili slobodni. Možda je to NOVAC? Možda je to vaša ideja o sreći koju čvrsto držite. I ako ju samo pustite tada bi istinski doživjeli sreću. Možda je to vaša ljutnja? Ako oprostite toj osobi i prestanete ju kriviti tada možete biti slobodni. Ili možda imate predodžbu kako bi vaš savršeni partner trebao izgledati, raditi i mirisati i onda je on uhvatio vas. I ako možete otpustiti tu ideju tada ćete biti slobodni vidjeti što je stvarno pred vama.

Nije bitno što vas veže. Nije li vrijeme da to pustite? Ako želite imati mir ne žrtvujte svoju SREĆU, svoj MIR i svoj ŽIVOT za ljudsku verziju kokosa….

piva

U Hrvatskoj se muškarci najlakše love pomoću pive!

lubenica kao mamac

a mene je najlakše uloviti na lubenicu smajlic

Pravedna presuda

Ova žena je izgubila sve na svijetu, a onda joj je sudija vratio vjeru u bolji život, ovaj video zaista vrijedi pogledati !

Posted by Minut on 29. lipnja 2017

 

Ovo je jako teško prosuditi. Na socijali je, a ima novaca za auto. Što se ne vozi javnim prijevozom. Socijalni slučajevi imaju besplatni prijevoz. Pitanje je da li svugdje u Americi postoji javni prijevoz i da li je za socijalce besplatan.

Što se tiče parkiranja i ja sam, koliko god pazim, par puta dobio kaznu. Parkiralište kod Nacionalnog sveučilišta u Zagrebu, točnije gruntovnice, koje je bilo besplatno odjedanput su počeli naplaćivati i mene je dočekala uplatnica i to ne mala. Kazna je bila 200 kn. Čujem u Americi vlada pravilo “treći prekršaj”. Znači, ako netko, tri puta ponovi isto kazneno djelo, automatski ga osuđuju. Kod nas u Hrvatskoj nemamo pravo na pogrešku. Kada sam dobio kaznu bio sam i ljut i razočaran u društvo u kojem živim.

Nastavi čitati

Najbolji filmovi

AMERIKANKA U TOKIJU

Amerikanka u Tokiju

Nedavno sam na RTL-u gledao film “The Ramen girl”. Dugo nisam gledao tako dobar film. Jednom davno sam čitao knjigu Zen umjetnost gađanja iz luka. Ovaj film me podsjeća na nju.

Glavni sastojak je ljubav.

Abby (Brittany Murphy) je Amerikanka koja se preseli u Tokio kako bi bila sa svojim dečkom Ethanom (Gabriel Mann). No Ethan vrlo skoro odlazi na duži poslovni put u Osaku, a iako se Abby ponudi poći s njim, on je odbije i zapravo odmah prekine njihovu vezu. Potresena Abby odlazi u ramen dućan, u kojem upoznaje chefa Maezumija (Toshiyuki Nishida) i njegovu suprugu Reiko (Kimiko Yo), koji joj serviraju ramen juhu kao utjehu. Dok jede juhu, Abby se učini da u daljini vidi mačku koja pretkazuje sreću, tzv. Maneki Neko. Već idući dan Abby se vraća u trgovinu i ponudi svoju pomoć Maezumiju kada vidi da njegova supruga ima natečene zglobove. Abby je toliko oduševljena idejom da priprema ramen da je vlasnik malog biznisa ne može odbiti.

Brendirana kao romantična drama, “Amerikanka u Tokiju” zapravo je punokrvna drama, priča od djevojci koja funkcionira kao jasna metafora – život bez pravih stvari koje nas ispunjavaju, baš kao i juha bez pravih sastojaka, je loš, bezukusan i bljedunjav. Svojevrsna fuzija istočnjačnog i zapadnjačkog svijeta, tzv. feel good movie “Amerikanka u Tokiju”, u kojem mlada Amerikanka, koju portretira Brittany Murphy, pronalazi svog japanskog senseija te uči što je potrebno kako bi se pronašla sreća i zadovoljstvo u životu, ne mora tražiti svoju ciljanu skupinu gledatelja, jer to je film koji će apsolutno svi rado pogledati.

Evo jedan zanimljivi izvadak razgovora preko messengera  između mene i mog prijatelja Sladea:

Ja: Ali shvatio sam poruku filma. Od sad ću musli pripremati sa srcem, čista duha 😌
Daa.. sve se radi sa srcem i radi savršenstva. Majstoriranje svega što se radi.
Ja: To si dobro rekao. Baš tako
Naći savršenstvo i u zrnu prašine i u svakom posliću koji radimo
Naci sreću u traženju savršenstva
To im je smisao
Put do savršenstva je bitan.. ne cilj.. već put

Gearbest DJI Mavic Pro Mini RC Quadcopter
DJI Mavic Pro Mini RC Quadcopter only $1099.00 with coupon “DJIM929”

Gearbest Men Casual Durable Canvas Backpack with USB Port
Men Casual Durable Canvas Backpack with USB Port only $17.99

Gearbest Xiaomi MITU DIY Mobile Phone Control Robot
Xiaomi MITU DIY Mobile Phone Control Robot only $97.00