Mahatma Gandhi

Mahatma Gandhi ❤️❤️❤️❤️

Mahatma Gandhi

“Kada je Mahatma Gandi studirao pravo na koledžu u Londonu, imao je profesora čije je prezime Piters, koji je osjećao animozitet prema Gandiju, i zato Gandi nikada nije spustio glavu pred njegovim (profesorovim) „argumentima“ koji su bili veoma česti!
Jednog dana, gospodin Piters je ručao u trpezariji Univerziteta i Gandi je došao sa svojom tacnom i sjeo pored profesora.
Profesor je u svojoj aroganciji rekao:
– Gospodine Gandi, vi ne razumijete… svinja i ptica ne sjede zajedno jesti – na šta mu je Gandi odgovorio:
– Ne brinite, profesore, ja ću odletjeti – i ode i sjede za drugi sto.
Gospodin Piters, zelen od bijesa, odlučuje osveti se na sljedećem testu, ali Gandi reagira i briljantno odgovara na sva pitanja.
Zatim mu gospodin Piters postavlja sljedeće pitanje:
– Gospodine Gandi, ako hodate ulicom i nađete paket u kome je vreća mudrosti i torbu u kojoj je novac, šta ćete od toga uzeti?
Bez ustezanja, Gandi je odgovorio:
– Paket sa novcem, naravno.
Gospodin Piters, nasmijavši se, reče:
– A ja bih, na tvom mjestu, prije uzeo onu vreću u kojoj je mudrost.
– Svaki čovjek uzima ono što nema – odgovorio je Gandi ravnodušno.
Gospodin Piters, već histeričan, piše na ispitnom listu riječ „idiot“ i daje ga Gandiju.
Gandi uzima ispitni list i sjedne.
Nekoliko minuta kasnije, Gandi odlazi do profesora i kaže:
– Gospodine Piters, vi ste potpisali test, ali mi niste dali ocjenu.”

Gandhi 1982 Cijeli Film  /Ben Kingsley

Gandhi 03 English Subtitles
https://www.youtube.com/watch?v=xf_Wm-wgT_k

Learn English Through Story ★ Subtitles: Mahatma Gandhi by Katerina M. (Level 4)
https://www.youtube.com/watch?v=Pt4FpnAs3dM

 

 

Besplatni Open Source programi

Neki od vas možda nisu čuli da umjesto komercijalnih programa postoje vrlo kvalitetni besplatni programi. Komercijalni programi su sofisticiraniji, ali besplatni programi su isto izvrsna zamjena za one sa manjim budžetom i imaju sve potrebne alate kao i profi verzije.

OpenOffice
OpenOffice – besplatni program za pisanje, zamjena za Word

ŠTO SU TO OPEN SOURCE PROGRAMI?

Programi otvorenog koda, ili kako se drugačije zovu, otvoreni (slobodni) softver (open source), ne samo da su besplatni, već je i njihov kod javno dostupan. Oni uglavnom nisu rezultat rada jedne osobe ili nekog tima, već cijele zajednice kojoj se svako može  priključiti i pomoći, bilo donacijama ili radom.

Predstavljamo nekolicinu alata koje možete koristiti bez ograničenja. A što se tiče kvalitete, slobodni smo reći da je bolji od mnogih komercijalnih rješenja. Većina njih podržava i naš jezik. To birate prilikom instalacije ili podešavate naknadno.

WINDOWS OFFICE

Windows Office 365 košta 99 € godišnje. Čuo sam da to nije cijeli office. Potpuna verzija košta 149 €.
https://www.microsoft.com/hr-hr/microsoft-365/buy/compare-all-microsoft-365-products?&activetab=tab:primaryr1

BESPLATNI OFFICE

Prvo sam htio instalirati besplatni program Kingsoft Writer Free 2012. Kingsoft Writer je zamjena za Word. Kada sam ga skidao Windows Defender je odmah skočio i uznemirio se i javio da program ima malvare te sam ga obrisao.

I onda sam pronašao ovu izvrsnu stranicu: https://sourceforge.net/directory/    Na njoj možete naći puno Open Source programa i svi su testirani protiv malvare. Sa te stranice sam skinuo Apache Open Office koji je izvrsna zamjena za Microsoft Office paket. Nalazi se u kategoriji Office/Business. Direktan link za skidanje Apache Open Office je: https://www.openoffice.org/download/index.html

Open Office ima hrvatske znakove. Jedino mu je čini se slab program za ispravljanje gramatike i riječi. Za to ima lijeka. Naša akademska mreža Carnet je postavila stranicu https://ispravi.me/ na kojoj možete provjeriti pravilno pisanje riječi.

Drugi način je da svoj tekst ubacite u Google gmail i on će ispraviti sve netočne riječi.

PREVOĐENJE WEB STRANICA NA HRVATSKI

Ako koristite Google Chrome pretraživač onda skoro sve stranice na nekom stranom jeziku možete prevesti na Hrvatski jezik ili vaš materinji jezik.
Kliknite desnom tipkom miša na web stranicu i odaberite “Prevedi na Hrvatski”.

14 najpopularnija programa otvorenog koda ( za Windows)

1. VLC player
VLC Player
Izuzetno jednostavan, ali moćan plejer koji pušta sve audio i video formate. Podržava i konverziju i striming.

2. GIMP
Program za naprednu obradu slika. Program je izvrsna zamjena za komercijalni program Photoshop.

3. FileZilla
Filezila je dobar FTP klijent.

4. KeePass
Program za upravljanje lozinkama. Ja koristim LastPass koji je besplatan za 3 računala i pamti gomilu lozinki. On se instalira u Pretraživač. Vjerojatno je i KeePass isto tako dobar.

5. Apache Open Office
Paket programa za obradu teksta, tabela i izradu prezentacija. Ima i provjeru pravopisa, a podržava i Office-ove formate.

6. Inkscape
Izvrstan program za obradu vektorske grafike.

7. 7-zip
Otvara skoro sve vrste arhiva, među njima i ISO fajlove.

8. SweetHome 3D
Program za dizajniranje enterijera.

9. Calibre
Omogućava čitanje i upravljanje elektronskim knjigama, kao i konverziju između različitih formata.

10. Notepad ++
Zamjena za Notepad i editor softverskog koda. Podržava dosta programskih jezika.

11. Mozila Firefox

Mozila Firefox
Popularni web preglednik.

12. EasyCapture

EasyCapture
Izvrstan i jako jednostavan program za slikanje ekrana i pospremanje slika.

13. WordPress
Softver otvorenog koda koji možete koristiti za jednostavno kreiranje prelijepih web-stranica, blogova ili aplikacija. Jedno vrijeme je na Carnetu bilo 30 video lekcija kako raditi sa WordPress-om. Ja sam si napravio bilješke. Kada naučite praviti statične stranice i objave, te stavljati slike i video sadržaje onda je vrlo jednostavan za korištenje.

Kako napraviti web stranice sa WordPress-om? Potrebno je prvo zakupiti online prostor na kojemu ćete pospremati svoje web stranice. Prostor, hosting možete zakupiti ovdje: https://my.mydataknox.com/
Kliknite na karticu “Web hosting” i odaberite paket koji vam najviše odgovara. KNOX L je najbolji izbor od manjih paketa. Zatim odaberite domenu (naziv svoje web stranice), provjerite da li je dostupna i onda platite. Gledajte da domena bude što kraća, da opisuje ono sa čime se bavite i da lijepo zvuči. Trebat ćete čekati oko jedan dan da domena bude registrirana. Domena vam je nešto poput kućne adrese, a hosting to je online prostor gdje se pospremaju stranice i slike. Danas se sve to uči u školi, ali starije generacije možda nisu upoznate sa time.

Svi ovi hosting paketi imaju mogućnost instalacije WordPress-a sa jednim klikom.

14. Scribus – program za stolno izdavaštvo. Sličan je InDesignu. Vrlo je profesionalan i jako dobar.

DRUGI BESPLATNI PROGRAMI

Postoji bezbroj besplatnih programa. Najbolje ih je skidati direktno sa stranica proizvođača. Tako ćete biti sigurni da netko nije u te besplatne programe ugradio virus ili malvare.

BsPlayer – Izvrstan i besplatan program za gledanje filmova: http://bsplayer.com/

Astrološki program – Izvrsna besplatna online stranica za izradu horoskopa je: https://www.astro-seek.com/

Teamviewer – Ako imate problema sa računalom i treba vam pomoć od prijatelja koji se više razumije od vas onda on može online pristupiti vašem računalu i popraviti vam grešku, pokazati vam nešto i sl. Izvrstan program za to je. https://www.teamviewer.com/en/  Postoji besplatna i plaćena varijanta. Besplatna varijanta je potpuno funkncionalna. Prijatelju dajete jednokratni kod koji vam se pojavi kada otvorite Teamviewer i on dobiva pristup vašem računalu i može na njemu raditi kao da je kod vas.

PLAĆENI PROGRAMI

Prije sam koristio Windows 7 kao operativni sustav, a sada sam kupio nešto bolje računalo pa koristim Windows 10. Iako je to komercijalni program možete ga koristiti i bez da ga platite.

Windows Movie Maker

Windows Movie Maker

Jednostavan za korištenje video uređivač, filmski stvaratelj i kreator video slajdova.
Radi na Windows 10 i Windows 11.

Movie Maker – Video Editor najbolja je aplikacija za uređivanje videozapisa ili stvaranje videozapisa od vaših fotografija, video isječaka i glazbe. Pruža osnovne funkcije za uređivanje videa kao što su izrezivanje videa, obrezivanje videozapisa, spajanje videa, dodavanje glazbe i teksta, kao i naprednije značajke kao što su filtar slike, efekti prijelaza, efekti pan-zooma.

Trebate napraviti obiteljski video nakon odmora, video prezentaciju projekta u školi ili kratki video koji prikazuje svoj proizvod? Želite uređivati ​​videozapise za objavljivanje na Facebook/YouTube/Tiktok? Movie Maker – Video Editor najjednostavniji je, učinkovit i pristupačniji aplikacija za uređivanje videa u Microsoft Storeu.

 

NOSTRADAMUSOVA PROROČANSTVA

Nostradamus

Poznati renesansni vidovnjak, prorok i liječnik Nostradamus, pravim imenom Michel de Nostradame, rođen je 14. prosinca 1503. godine u St. Remyju, u francuskoj pokrajini Provansi. Nostradamus potječe iz židovske obitelji liječnika i učitelja koja 1502. godine prelazi na kršćansku vjeru kako bi se spasila od progona koje je nad Židovima provodio francuski kralj Luj XII. Za Nostradamusovo školovanje pobrinuo se djed s majčine strane, inače liječnik, koji ga je podučio osnovama latinskog, grčkog i hebrejskog jezika te matematici i astrologiji.

S devetnaest godina odlazi na studij medicine u Montpellier, u kojem se u to doba nalazio jedan od najslavnijih medicinskih fakulteta u Europi. Osnovali su ga 1196. godine arapski liječnici, učenici Averroesa i Avicene. Tamo se nakon završenog školovanja suočava s epidemijom kuge, koja je u to vrijeme harala Europom. Nostradamusove metode liječenja ove opake bolesti bile su ispred njegova vremena. Zahtijevao je da bolesnici leže u osunčanim, dobro provjetrenim sobama te da se svakodnevno kupaju. Pripremao je biljne pripravke bogate vitaminom C te je odbijao puštati krv bolesnicima što je u to doba bila česta iako upitna pra­ksa. Zbog uspjeha u liječenju, kao i hrabrosti pred kugom, pozivaju ga mnogi gradovi pogođeni ovom bolešću. Tako je neko vrijeme radio kao putujući liječnik u Toulouseu, Narbonni i Bordeauxu. Potom seli u Agen u Akvitaniji gdje ubrzo stupa u brak sa ženom iz visokog staleža s kojom je imao dvoje djece. No, 1538. godine u Agenu izbija kuga i odnosi mu cijelu obitelj, unatoč njegovim iscjeliteljskim metodama. Također, biva optužen za herezu, iako se ne zna točan razlog. Kako bi izbjegao crkveni sud, ponovno kreće na putovanje i sljedećih osam godina putuje Francuskom i Italijom. Malo znamo o ovom razdoblju njegova života, tek ponešto iz kazivanja njegova učenika Jeana de Chavignyja koji smatra da se Nostradamusov proročanski dar javlja upravo u ovom lutalačkom razdoblju. Svoju tvrdnju potkrepljuje dvjema poznatim anegdotama koje ilustriraju Nostradamusovo prorokovanje.

Rembrandt_Philosopher_MeditatingPrva nam govori o tome kako je Nostradamus jednoga dana jahao prašnjavom cestom pokraj grada Ancone te susreo nekoliko franjevaca. Sjahao je i kleknuo pred jednim mladim redovnikom. Kad su ga upitali zašto je to učinio, Nostradamus im je odgovorio: “Zato što sam kleknuo pred Njegovu Svetost.” Taj će mladi redovnik kasnije postati papa Siksto V.

Druga nam priča kazuje o Nostradamusovu boravku u dvorcu Fains kod gospodara Florinvillea, koji je želeći provje­riti Nostradamusov proročanski dar, zatražio da predvidi koji će praščić biti pripremljen za večeru – crni ili bijeli. Usprkos grofovoj smicalici, na kraju se ispostavilo da je ipak pripremljen crni praščić kao što je Nostradamus i predvidio.

Tijekom svojih putovanja posjećuje razna mjesta pogođena kugom, pružajući ljudima liječničku pomoć. Tako 1544. godine dolazi u pomoć Marseilleu, a dvije godine potom u Aix-en-Provenceu ostvaruje toliko velik uspjeh u suzbijanju kuge da mu gradski oci dodjeljuju doživotnu mirovinu.

Godine 1547. u 44. godini života dolazi u Salon-de-Provence gdje se ženi bogatom i utjecajnom udovicom te ponovno zasniva obitelj. U ovom gradu ostaje do kraja života te ga Francuzi i danas zovu “vidovnjakom iz Salona”.

Relativno mirno razdoblje njegova života koje je uslijedilo dozvoljava mu da se posveti izučavanju ezoterijskih tekstova i pisanju. Od 1550. godine počinje objavljivati almanahe u kojima predviđa događaje u nastupajućoj godini, zajedno s tablicama položaja planeta. Točna predviđanja ubrzo mu donose slavu. Također objavljuje recepte svojih lijekova kao i za ono vrijeme napredne medicinske teorije – primjerice da vodu za piće valja dobro prokuhati ili da sunčeva svjetlost pospješuje ozdravljenje bolesnika.

Svoje proročanske stihove Nostradamus započinje zapisivati 1554. godine, podijelivši ih u dvanaest knjiga nazvanih Centurije. Svaka centurija sadrži po 100 proročanstava ili katrena, svako u obliku četiri rimovana stiha. Centurije su izdane 1. svibnja 1555. godine i vrlo brzo postaju izuzetno popularne. Drugo izdanje pojavljuje se 1558. godine i od tada se nova izdanja redovito tiskaju sve do današnjih dana. Smatra se da su Centurije, uz Bibliju i Shakespearova djela, najprodavanija knjiga.

Nepuna četiri mjeseca po izlasku prve knjige Centurija, Nostradamus je bio pozvan na dvor francuskog kralja Henrika II. Smatra se da je za taj poziv bila zaslužna kraljica Katarina de Medici koja je postala njegov pokrovitelj, a koja se jako zanimala za okultne znanosti. Vjeruje se da se kraljici učinilo da jedan od katrena predviđa smrt njezina muža. Taj katren glasi:

Mladi lav svladat će starog,
Na bojištu u dvoboju pojedinom:
U kavezu zlatnom sam će sebi
iskopati oko,
Dva u igri jednog će umrijeti
okrutnom smrću.
1. centurija, 35. katren

Četiri godine kasnije proročanstvo se obistinilo kad francuski kralj Henrik II. umire na turnirskom natjecanju u dvoboju s mlađim protivnikom, grofom Gabrielom de Lorgesom, čije koplje udara u kraljev prsni oklop, a polomljena trijeska probija kraljev zlatni vizir i zabada mu se u oko. Smatra se da je ovo prvo obistinjeno Nostradamusovo proročanstvo iz Centurija.

Za vrijeme svog boravka na dvoru Nostradamus plemićima i dvorjanima daje mnoge liječničke i astrološke sa­vjete. Međutim, vrlo brzo postaje nezadovoljan životom na dvoru te traži otpust. Vraća se kući u Salon gdje naredno desetljeće mirno provodi sa svojom obitelji. Kaže se da je Nostradamus predvidio svoju smrt sljedećim katrenom:

Vrativši se iz veleposlanstva i
spre­mivši kraljev dar
Radit neću više: otići ću k Bogu
Moja bliska rodbina, prijatelji i braća po krvi,
Naći će me mrtva, kraj kreveta i klupe.

Kad mu je njegov učenik De Chavigny zaželio laku noć, Nostradamus mu je odgovorio: “U zoru me više nećeš vidjeti živog.” Sljedeće jutro pronađen je kako leži mrtav između kreveta i klupice kojom se ispomagao pri lijeganju i ustajanju iz kreveta. Bilo je to 2. srpnja 1566. godine. Nostradamus je pokopan u uspravnom položaju u zidnoj niši franjevačke crkve u Salonu. Natpis na nadgrobnoj ploči glasi:

Rembrandt_FaustTu leže kosti illustrissimusa
Michela Nostradamusa,
Jedinog koji je, po sudu svih
smrtnika, bio dostojan pisati
perom skoro božanskim, pod
utje­cajem zvijezda, o događajima
koji će se zbiti po čitavom svijetu.
Potomstvo neka ne remeti njegov mir.

Centurije

Centurije predstavljaju zbirku od deset, odnosno dvanaest knjiga (11. i 12. knjiga djelomično su sačuvane) koje sadrže katrene ili proročanstva zbog kojih je Nostradamus postao slavan još za života. Proročanstva su pisana u rimovanim stihovima, a većinom su izrazito opskurna poput proročanstava delfske proročice. Nostradamus je proročanstva pisao na starofrancuskom jeziku, služeći se i provansalskim, grčkim, latinskim i talijanskim riječima. Također, koristio je anagrame, simbole, astrološka značenja te naizgled “besmislene rečenice”. Zbog svega ovoga proročanstva se jako teško mogu protumačiti. Izuzetak su prva dva katrena prve centurije u kojima govori o sebi i o tome kako je primio proročanstva.

Nostradamus

Sjedeći noću u tajnom izučavanju,
Samotno počivajuć na mjedenom tronošcu:
Tanki plamen izniče iz praznine,
Od njega napreduje vjerujemo ne uzalud.
1. centurija, 1. katren

S ovim katrenom prve centurije Nostradamus započinje pisati svoja proročanstva. Izražava se pjesnički, tajnovito i slikovito. Čitajući prva dva stiha, lako ga možemo zamisliti u samoći i miru, zadubljenog u svoja izučavanja.

Zanimljivo je da još uvijek postoji Nostradamusova kuća u malom francuskom gradiću Salonu, u u njoj se danas nalazi Nostradamusov muzej. Kuća ima maleni toranj u koji se Nostradamus noću povlačio i gdje su prema njegovim biografima nastala proročanstva.

U godini kad Saturn i Mars podjednako planu,
Zrak vrlo suh dug trag meteora:
Iz skrivenih vatri veliko mjesto gori toplinom,
Malo kiše, vreli vjetrovi, ratovi, provale.
4. centurija, 67. katren

Osjećam primicanje velike gladi
Često se okreće pa postaje opća:
Tako velika i duga da će otkidati
Korijen stablu i dijete sa sise.
1. centurija, 67. katren

Ennosigee oganj iz središta zemlje
Izazvat će podrhtavanje novoga grada:
Dvije velike hridi ratovat će dugo,
A onda će Arethuse zarumeniti novu rijeku.
1. centurija, 87. katren

Vođa Londona po vlasti nad Amerikom,
Otok Škotska trpi od mraza:
Kralj Reb će imati tako lažnog antikrista,
Da će među svima zametnuti kavgu.
10. centurija, 66. katren

U drugom stihu spominje mjedeni tronožac, što asocira na proročicu Pitiju koja je navodno proricala sjedeći na tronošcu pored otvora u zemlji. Ovdje, kao što vidimo, Nostradamus koristi jezik simbola kako bi nam predao određenu poruku.

Treći i četvrti stih vrlo su nejasni premda nas “tanki plamen izniče iz praznine” asocira na proročanske vizije. Naime, smatra se da je Nostradamus pod svjetlom svijeće promatrao mirnu površinu vode u posudi i na taj način dolazio do svojih vizija.

Štap u ruci usred BRANCHUSA
vodom vlaži skute i stopala svoja
Strašan glas: dršće u odjeći svojoj
Božanski sjaj. Bog sjedi blizu.
1. centurija, 2. katren

U ovom katrenu Nostradamus ukazuje na određeni obred kojim se služio kod proricanja. Zanimljivo je da spominje starogrčkog poluboga Branchusa ili Branha, čije je ime Nostradamus napisao velikim slovima. Riječ branchus prevodi se kao “grlo”, ali i “grane”. Polubog Branchus bio je prema grčkoj mitologiji Apolonov sin koji je dobio dar proricanja nakon što je poljubio svog oca. U gradu Didimi nalazilo se proročište posvećeno Apolonu i Branchusu koje je po važnosti bilo odmah iza Delfa. Prema predaji, Branchusovi štovatelji također su zadobivali dar proricanja.

Ljetopisac Jamblih Kalkiđanin iz IV. stoljeća ovako opisuje obred vezan uz proricanje u Branchusovom proročištu: “Branhova proročica ili sjedi na stupu ili pak u ruci drži štap udaljen od nekog božanstva, ili pak vlaži noge ili rub svoje halje vodom i zahvaljujući tome proriče. Tim se činima prilagođuje Bogu, kojeg prima izvana …” Sličnost između prva dva stiha katrena i navedenog Jamblihovog citata toliko je očita da možemo pretpostaviti da je Nostradamus ili čitao ovog pisca ili je imao proročanski dar boga Branchusa.

Nostradamus_prophecies

Uvod u Centurije

U uvodu u Centurije, koji je napisao 1555. godine u obliku pisma upućenog svom tek rođenom sinu, Nostradamus se obraća i svima onima koji će ih u budućnosti čitati: “Poslije svoje smrti ostavljam proročanstva svome sinu Cezaru, a za dobrobit svih ljudi.”

Uvod je očito napisan s namje­rom da nas upozna s ključnim eleme­ntima vezanim uz Centurije. Kako su i zbog čega nastale te kako ih ­ispravno protumačiti? Nostradamus kaže: “Proveo sam mnogo vremena u svakodnevnoj, noćnoj kontemplaciji. Božanski duh dodijelio mi je proročanski dar i znanje o ­astronomiji.”

Nostradamus navodi probleme koji će se javiti prilikom tumačenja Centurija jer za njih postoji ključ koji ih štiti od pogrešnih interpretacija. “Ključ ispravnog tumačenja ostat će zauvijek pohranjen u mome srcu”, piše u Nostradamusovu uvodu.

U drugom dijelu uvoda daje nam odgovor zašto je svoja proročanstva zaštitio ključem: “Vjerske vođe, vođe sekti, vladari i kraljevi država željet će ih izmijeniti i iskriviti i zato sam ih napisao zagonetnim, dvosmislenim pa čak i nesuvislim stilom. Ispravno će ih protumačiti oni čije su vrline snažne, oni koji meditiraju unutar svog srca.”

Iz uvoda se nadalje može shva­titi da su proročanstva dobivena pomoću astronomsko-astrološkog znanja te kroz božansko nadahnuće i proročanski duh: “Proročanstva sam primio po­moću proročanske inspiracije koja potječe od Svemogućeg i samo tada svjetlo malog plamena djelomično ­otkriva budućnost.”

Dalje u uvodu Nostradamus navodi da se događaji opisani u Centurijama ne moraju dogoditi jer oni prvenstveno ovise o Božjoj volji, ali i o čovjekovoj slobodnoj volji.

Proročanstva obuhvaćaju dugo vremensko razdoblje od 1555. do 3797. godine, a predviđaju specifične, neočekivane događaje koji se mogu dogoditi u raznim dijelovima svijeta. Katreni nisu složeni po kronološkom redu događaja, a navodi mjesta i vremena namjerno su ograničeni.

Proučimo li pomnije predgovor Centurija, naići ćemo na elemente gnoze, kabale, hermetičkog znanja i simbolike brojeva. Nostradamus spominje da se sve odigrava u određenim cikličkim kretanjima koja su povezana uz nastanak, razvoj i propadanje. Predviđa dolazak “zlatnog doba”, kao i vrijeme kada će neznanje nestati.

Govori o nebeskom svodu koji se sastoji od sfera, a posebno spominje zadnju, osmu sferu kao sferu zvijezda nekretnica ili Primum mobile koja potiče cikličko kretanje univerzuma. Spominje i “astralnu znanost” kao vezu između duha i materije pomoću koje je primio proročanstva.

Katreni

Nostradamus kaže da su katreni pri­mljene vizije velikih događaja, nevolja, čudesa i nesreća koji će se javljati tijekom vremena. Većina katrena izuzetno je zagonetna pa zapanjuje primjer njegovog preciznog proročanstva u kojem je izrijekom naveo ime najvećeg francuskog znanstvenika XIX. stoljeća – Louisa Pasteura.

Izgubljen pa nađen, skriven kroz stoljeće dugo,
Pasteura će častiti kao poluboga:
Ali prije nego što Mjesec dovrši svoj krug,
Drugim će vjetrima biti obeščašćen.
1. centurija, 25. katren

Smatra se da je Nostradamus u svojim katrenima predvidio dva svjetska rata, ali i Treći svjetski rat koji će početi u sedmom mjesecu novog tisućljeća napadom na veliki grad. Također se spominje i dolazak Antikrista, čovjeka koji će navodno zavladati svijetom.

U svom pismu francuskom kralju Henriku II. objašnjava prirodu katrena: “Budući da moji proračuni neće biti povoljni za sve narode, tajne navedene u katrenima ne smiju biti iznijete, izuzev u obliku zagonetki i izreka. Premda svako proročanstvo posjeduje samo jedno točno značenje, ja ću ih napisati u dvosmislenom ­obliku.” Nadalje, Nostradamus objašnjava kralju da se ništa ne događa po nalogu sudbine, već da sve potječe od Boga i prirode: “Sve od Boga i prirode, a objedinjeno u kretanjima nebeskih tijela.”

Kroz povijest, kao i danas, katreni su predmet raznoraznih špekulacija od strane proučavatelja Nostradamusovih Centurija. Također, svako povijesno razdoblje davalo je objašnjenjima ­katrena svoj upečatljiv stil. U doba romantizma, primjerice, pažnja se pridavala pronalasku romantičnih junaka i herojskih događaja sakrivenih u katrenima, a danas se pažnja pridaje otkrivanju terorističkih djela.

O katrenima ne možemo niti govo­riti bez zapadanja u nagađanja i grube pretpostavke, a kamoli kroz njih otkriti budućnost. Sam Nostradamus zaključio je Centurije upozorenjem:

Tko čita ove stihove, neka to čini zrelim umom;
Nek ne privuku profane, vulgarne i neznalice
Svi lažni astrolozi, budale, barbari nek im ne prilaze.
Snosit će posljedice, oni koji postupe drukčije.

A svome sinu savjetuje: “Dragi moj sine, ne vježbaj uzalud svoj um na maštarijama oko ispravnog tumačenja katrena, radije proučavaj kretanje nebeskih tijela i njeguj unu­tarnji uvid, i skrivene stvari bit će ti otkrivene.”

Autor: Mario Piškur

Tunika svetaca

Aura – duhovna emanacija unutarnjeg bića

Aura

“U Svetim knjigama često nalazimo spominjanje uloge koju ima dragocjena odjeća. Ta odjeća je simbolična. Ona predstavlja auru, odnosno duhovnu emanaciju unutarnjeg bića. U Starom zavjetu se kaže da Jakovljevi sinovi su zavidjeli svom bratu Josipu jer je imao prekrasnu tuniku. Svaki put kada Mojsije spomene tuniku, on precizira da je bila u više boja, što dokazuje da je to simbol aure čije čiste i svjetlucave boje odgovaraju različitim kvalitetama i vrlinama.

Tu odjeću svjetlosti, odjeću u bojama, nastojte da je strpljivo tkate, zahvaljujući svojoj ljubavi prema božanskom svijetu, zahvaljujući želji da ga vidite kroz vas; jer će vam upravo ta odjeća, aura, omogućiti da prođete kroz zavodljivosti i iskušenja, a da im ne podlegnete.”

Omraam Mikhaël Aïvanhov

Ruža

Ruža

Koliko se lijepog, mirisnog i nadahnjujućeg krije u samo jednoj riječi: ruža!

Kroz tisuće godina ruže su se iz prirode i vrtova uselile u priče i mitove, postale motiv umjetničkih djela, nadahnuće pjesnicima, botaničarima, vladarima… Najstariji slikani trag o ruži freska je iz 1700. godine prije Krista u palači kralja Minosa na Kreti, a zanimljiv je i pronalazak engleskog arheologa Williama Flindersa Petriea u piramidi u Hawari: vijenac od ruža spleten oko 180. godine, još uvijek u odličnom stanju. U poznatom Ratu ruža (1455. – 1485.), koji se vodio između dviju engleskih plemenitaških kuća za engleski tron, kuća Lancaster u svom je grbu imala crvenu ružu (Rosa gallica officinalis), a kuća York bijelu ružu (Rosa alba semi-plena). Nakon okončanog sukoba udružene crvena i bijela ruža pronašle su svoje mjesto na grbu Ujedinjenog Kraljevstva.

Sve ovo jasno govori o značaju ruža. Na Zapadu je ruža cijenjena poput lotosa na Istoku i u trajnoj je i snažnoj vezi sa zapadnim čovjekom kao možda nijedan drugi cvijet.
Ruža pripada rodu Rosa iz porodice Rosaceae, kojoj pripadaju gotove sve voćne vrste umjerenog pojasa sjeverne polutke: jabuka, kruška, šljiva, višnja, trešnja, badem, marelica, malina, kupina i druge. Rod Rosa broji oko 140 različitih vrsta s oko 13000 priznatih uzgojenih podvrsta ruža. Najveći broj vrsta potječe iz središnje Azije, a manji broj iz Europe, Sjeverne Amerike i sjeverozapadne Afrike.

Pretpostavlja se da su najranije europske vrtne ruže, još iz vremena Rimljana, Rosa gallica officinalis, nazvana još i Apotekarskom ružom zbog uporabe u apotekarstvu, te Rosa alba. Križari su sa svojih pohoda donijeli i druge vrste, a najslavnija je od njih Damaška ruža, koja je ime dobila po sirijskom gradu Damasku gdje je poznata od najstarijih vremena.
Ne zna se od koje je divlje vrste nastala prva ruža pa tu prazninu ispunjavaju mitovi i legende. Jedna od legendi kaže da je prije nego što je postala zemaljskim cvijetom, ruža rasla u rajskim vrtovima, bez trnja. Nakon što su prvi ljudi istjerani iz raja, ruža je dobila trnje da bi podsjetila ljude na njihov grijeh, dok su njezini ljepota i miris ostali kao spomen na izgubljeni raj. Per aspera ad astra (Preko trnja do zvijezda) postao je moto čovjekovog zemaljskog puta.

Ulje ruže

Ulje ruže je tajni i dragocjeni sastojak koji utjelovljuje njezinu istinsku prirodu. Destilacijom ružinih latica vodenom parom dobiva se 0,025% eteričnog ulja, što znači da je za 1 kg ulja potrebno 4 tone ružinih latica. Latice rascvjetanih ruža sakupljaju se samo rano ujutro i moraju biti podvrgnute destilaciji u roku od 24 sata – zato je ružino eterično ulje vrlo dragocjeno i često se krivotvori. Zapisano je da je provincija Faristan između 810. i 817. godine državnoj blagajni u Bagdadu plaćala godišnji porez od 30000 boca ružine vodice (koja je u to vrijeme bila cjenjenija od eteričnog ulja). Faristan je u to vrijeme ružinu vodicu izvozio u Kinu, Indiju, Jemen, Egipat i Španjolsku.
Ružino eterično ulje savršeno je umirujuće i tonizirajuće sredstvo kod različitih tegoba (snižava krvni tlak i regulira rad srca), blagotvorno je za jetru, što su spominjali još i kineski medicinari, a korisno je i kod tretmana plućnih bolesti. Za pravo ružino eterično ulje kaže se da je “najsigurnije od svih ljekovitih sredstava.”

Ovdje možete i nabaviti 100%-tno ulje ruže: https://www.biofarm.hr/product/ulje-za-njegu-ruza-50-ml/  (Nije plaćena reklama, samo dajem informaciju)

Grčka mitologija vezuje nastanak ruže uz božicu ljubavi i ljepote Afroditu, međutim postoji i mitska priča prema kojoj ju je ipak stvorila Chloris, božica cvijeća. Chloris (rimska Flora) jednog je dana prolazeći šumom pronašla beživotno tijelo lijepe nimfe. U pomoć je pozvala Afroditu, kako bi joj podarila nov život i ljepotu, boga Dioniza, kako bi svojim nektarom podario novom životu sladak miris, i tri Gracije, koje su joj podarile dražest, vedrinu i gracioznost. Bog vjetra Zefir otpuhnuo je tamne oblake kako bi Apolon obasjao nimfu sunčevim zrakama i omogućio joj, sada oživljenoj kao cvijet, da pro-cvjeta. I tako se rodila ruža…

Šipkova ruža

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ruže su istodobno bile posvećene Afroditi i Ateni – ljubavi i mudrosti. Mit kaže da je ruža prvotno bila bijeli cvijet, ali kad je Afroditin miljenik Adonis smrtno ranjen, božica mu je potrčala u pomoć i pritom se ozlijedila na trn. Njena božanska krv obojila je ruže koje su nakon toga njoj posvećene.

Ruža se često spominje u antičkim zapisima. Grčki pjesnik Anakreont sastavio je u V. st. pr.Kr. odu u slavu ruži i njezinoj ljepoti, čarobnom mirisu, snazi kojom liječi i značenju u svijetu bogova. Sapfo ju je nazvala kraljicom cvijeća: Da je Zeus želio postaviti kraljicu nad cvijećem, ta kruna bi pripala ruži… Herodot piše o vrtovima frigijskog kralja Mide… gdje ruže rastu same od sebe, svaka nosi po šezdeset cvjetova i izvanredno mirišu… Teofrast je zapisao da su u Adonisovim vrtovima u srebrnim posudama uzgajane posebno lijepe ruže – zbog mirisa za koji se vjerovalo da rastjeruje bolesti, ali i za potrebe izrade cvjetnih vijenaca kojima su se uveličavale razne svetkovine. Također je dao botanički opis ruža koje su rasle u Egiptu i Grčkoj. Na Istoku pak Konfucije opisuje ljepotu ruže koja se uzgaja u carskim vrtovima.

U Rimu je ruža bila omiljeni cvijet kako ljudi tako i bogova. Ružama su se kitili vojskovođe, a njene su latice uljepšavale brojne svetkovine i gozbe. Cvijet ruže bio je posvećen božici Veneri kao simbol ljepote, Kupidu kao zalog ljubavi, Aurori, božici zore, zbog svoje ljepote u ranojutarnje sate, te Harpokratu, bogu tišine, čime postaje simbolom čuvanja tajni. Ruža položena na stol ili vijenac od ruža obješen na ulazu u prostoriju, upozoravali su prisutne da se za sve što je izgovoreno za tim stolom ili u toj prostoriji, tražila prisega na šutnju, za što se koristio izraz sub rosa (“pod ružom”).

Nakon pada Rimskog Carstva čuvari antičkih znanja postali su kršćanski redovnici. Novi svjetonazor nije odobravao uzgoj ruža za svjetovne potrebe, međutim, uzgajali su ih u samostanskim vrtovima uz ljekovito bilje, u posebno ograđenim gredicama, tzv. ružarijima. Ruža je u samostanskim vrtovima uživala posebno mjesto jer je bila posvećena Djevici Mariji koju su nazivali La Rosa Mystica ili Mistična ruža otkupljenja, a koja simbolizira sam život – ljubav i mudrost, ljepotu i čistoću, bol i smrt. U kršćanstvu se simbolizam ruže izjednačuje sa simbolizmom srca te ona predstavlja posudu koja sadrži krv – nositeljicu života (Sveti Gral). Marijine svetkovine slave se u svibnju, mjesecu ruža, a postojao je i stari običaj da se u grobove redovnica stavlja kruna od trnovitih grana bijele ruže koja označava nevinost i čistoću koju su redovnice sačuvale kroz različita iskušenja.

Ruža je nezaobilazan motiv i u sufizmu. Priča iz ove tradicije kaže da je crvena ruža nastala kao plod ljubavi slavuja i bijele ruže. Ova je ptičica u žaru ljubavi zagrlila ružu i ozlijedila se na njen oštar trn. Svojom krvlju nesretni je slavuj natopio bijele latice ruže i dao joj boju svog srca. Ružičnjak u sufizmu simbolizira vrt kontemplacije, a ruža ima duboko mistično značenje. Perzijski pjesnik-mistik Saadi Širazi u svom djelu Ružičnjak piše: Pošao sam u vrt brati ruže, ali me miris ružina grma opio… Put praktičnog misticizma koji je u XII. stoljeću utemeljio Abdelkadir Gilani nazvan je Sebil-el-Ward (“Put Ruže”), a samog su Gilanija nazivali Ružinim svjetlom. Sufijski su pjesnici koristili simbol ruže za izražavanje mistične čežnje za Bogom; njima je ruža bila simbol skrivenih znanja i mudrosti te postignuća savršenog jedinstva s Bogom.

Crveni kralj i crvena kraljica

Alkemičari su ružu nazivali flos sapientiae, cvijet mudrosti, a svoje rasprave ružama mudraca. Većina tih ruža ima 7 latica, a svaka je evocirala jednu kovinu ili jednu radnju alkemičarskog djela.

Alkemijsko vjenčanje

U alkemijskom tajnom jeziku često je prisutan Crveni kralj i Bijela kraljica. Njihovo sjedinjenje izražava se simbolom ruže. Ružu također nalazimo i u tarot karti koja prikazuje Smrt, gdje je ruža simbol vječne obnove pojavnog svijeta.
Kao simbol tajne, ruža je uz križ glavni simbol tajnih društava, posebno Reda Ruže i Križa, Rozenkrojcera, kojima križ simbolizira ljudsko tijelo, a ruža individualno razvijanje svijesti. (Vidi: https://www.amorc.hr/) Za Angelusa Silesiusa, njemačkog mistika i pjesnika iz XVII. stoljeća, ruža je slika duše.
Širenje uzgoja ruža u Francuskoj početkom XIX. stoljeća, a zatim i po čitavoj Europi, može se zahvaliti carici Jozefini, Napoleonovoj supruzi, koja je pokraj dvorca Malmaison dala zasaditi sve tada poznate vrste ruža. Godine 1805. francuskom umjetniku Pierru Josephu Redouteu carica je naložila da naslika svaku ružu koja raste u Malmaisonu. Od sto sedamdeset portreta ruža nastala su tri sveska Les Roses, a reprodukcije tih slika još uvijek su vrlo omiljene.

Ruža je naša lijepa pratilja kroz stoljeća i stoljeća povijesti. Padom Rimskog Carstva raskošne su se i mirisne ruže povukle iz svjetovnog života u zatvorene samostanske vrtove u kojima su njegovane zbog simboličke veze s Djevicom Marijom. S vremenom je ruža pronašla svoje mjesto i u dvorskim vrtovima, mjestima susreta vitezova i dama; tada je utkana u trubadursku poeziju i postala pojmom uzvišenih osjećaja. Približavanjem modernog doba, ruža sve više postaje simbolom zemaljske ljubavi i ljepote, ali ostaje najpoznatiji i najcjenjeniji cvijet koji uvijek iznova oduševljava u svim prilikama…

Autor: Martina Popović Novosel

Linkove i slike dodao vlasnik websajta Nenad Žimjanski

Kako prepoznati vješticu

Piše: Nenad Žimjanski

Vještice

Vjerovali ili ne među nama postoje vještice. Većinom su dobre, a neke možda i nisu.

Priča je to o sudbini žena koje su u prošlosti za neke ljude bile boginje, a za druge vještice.

Oko 12. stoljeća katolička crkva je razna vjerovanja proglasila herezom, jer su samim svojim postojanjem ugrožavali vlast katoličke crkve i feudalnih vladara. Stoga je ustanovila inkviziciju (lat. inquisitio – traženje, istraga) instituciju s ciljem borbe protiv hereze. U svom krvavom pokolju spalili su brojne templare, bogumile, vještice i mnoge nevine žene. Vivianne Crowley, vještica, u svojoj knjizi “Wicca, drevna religija u novom dobu” kaže: “Ljudi ne vide nas kakvi jesmo. Ljudi vide samo svoju predodžbu o vješticama – bilo da je dobra ili loša.” U stvari vještica znači vješta, mudra i one su bile u potrazi za mudrošću i često su se bavile liječenjem travama i bioenergijom. Istina je da se vještice bave magijom, tj. upravljanjem prirodnim silama. Valja spomenuti da se i Mojsije bavio magijom kada je pred Faraonom pretvorio štap u zmiju i vodu Nila u krv.

Ako je osoba uporno odbijala izjaviti da prihvaća katoličku vjeru, prepuštalo bi ju se svjetovnim vlastima da izreknu i izvrše kaznu – koja je onda uglavnom bila smrtna.

Poricanje krivnje je često korišteno kao dokaz protiv tuženog, odnosno tužene (npr. kod progona vještica).

Termin vještica u narodnom je vjerovanju imao praznovjerne konotacije (žena koja se bavi magijom), ali razrađeni stereotip vještice, odnosno “zločina” vještičarenja osmislili su najučeniji ljudi onog vremena (klerici, teolozi i pravnici). Optužbe za vještičarenje su tako sadržavale dva ključna elementa – primjenu crne magije (malificium) i sklapanje ugovora s đavlom. Stereotip vještica je predstavljao inverziju tada važećih društvenih pravila (promiskuitet, homoseksualne odnose, općenje s đavlom, kanibalistički infaticid) i izazov tadašnjim religijskim autoritetima i feudalnoj vlasti zbog čega su vještice smatrane demonskim bićima koja zaslužuju najrigorzniji progon. Mnogi učeni opisi vještica su također sadržavali izrazite mizogine i sadističke elemente npr. Najpoznatiji priručnik za mučenje vještica Malj za vještice, (Malleus Maleficarum, prvo izdanje 1486. djelo je do 1520. doživjelo još 13 izdanja). Knjiga je djelo dvojice dominikanaca, inkvizitora Heinricha Kramera i Jacoba Sprengera koji su se zbog negodovanja učenih ljudi u svojoj okolini obratili papi Inocentu VII. Papa je 1484. izdao bulu Summis desiderantes (Najveća čežnja) kojoj oni dvije godine kasnije (kao predgovoru) pridodaju svoj Malleus, odnosno stravične opise svoje inkvizicijske prakse mučenja “vještica”. Izvor: https://hr.wikipedia.org/wiki/Inkvizicija )

U bajkama se često spominju vještice. One su obično jako moćne i zle. Treba imati na umu da su priče u bajkama uglavnom simbolične. One govore o djetetovom duševnom razvoju. Vještica predstavlja njegove strahove i negativne misli i osjećaje. U jednom filmu djeca u internatu su dobila odgajateljicu koja je bila ružna i zla. Kako su djeca postajala bolja tako je i ona postajala sve ljepša.

1. Dakle kako prepoznati vješticu. One obično imaju dugu kosu. U pravilu mora padati preko ramena. Njihova moć je u kosi. One na taj način čuvaju energiju. Sjetite se Biblijske priče o Samsonu i Delili. Kada mu je Delila odrezala kosu on je izgubio moć. Muškarci više vole žene sa dužom kosom, jer ona sadržava ženski magnetizam, privlačnost.

2. Smatra se da đavo u vrijeme pakta stavlja vruću kandžu na tijelo vještice. Vješticu možete identificirati po mladežima, jer takve se oznake smatraju “Devil’s Mark”. Uzimaju se u obzir samo oznake koje su na tajnim mjestima, na primjer, u kosi, ispod pazuha, u blizini genitalnih organa i na nosu. Ako probadate takvo mjesto iglom, tada neće biti krvi i vještica neće ništa osjetiti. Ako pogledate njihovi mladeži imaju čudne oblike TSIFEROK. Prema tim znakovima možete prepoznati moderne vještice. Vampiri recimo imaju dva mladeža na vratu u obliku ugriza.

3. Vještice na dlanu imaju znak W što znači mudrost, ili oko na mjesečevom brijegu, jer Mjesec je povezan sa podsvijesti, svime nepoznatim, tajanstvenim i zonom noći. Vještičje oko ukazuje na određene psihičke sposobnosti, moć liječenja bioenergijom i vidovitost. Imamo još jedan znak, a to je trokut koji formira linija jetre i sudbine. Prema antičkim vjerovanjima taj znak imaju samo vještice i žene koje imaju sklonost ka magiji.

4. I na kraju mogli bi spomenuti kako pomoću astrologije identificirati vješticu. Osoba koja ima ascedent u Raku ili vladara ascedenta u Raku obično ima zelene oči. Ne mora nužno biti vještica, ali bi mogla biti, jer Mjesec daje snažnu imaginaciju i vidovitost. Zatim Pluton u Škorpionu u 8. kući ukazuje da se osoba zanima za magiju. I Neptun u određenim znakovima i aspektima sa svjetlima (Sunce i Mjesec) ukazuje na velike psihičke moći i vidovitost. I naravno naglašena je 9. kuća religije i filozofije. Ako se vladar 4. kuće nalazi na 29. ili 0. stupnju vatrenog, vodenog ili zemljanog znaka može ukazivati da je vještica svoje moći naslijedila od predaka. Posebno ako imaju vrh 4. kuće u Jarcu zato jer su vještice povezane sa prirodom, simbolika jarca (đavo) je da se on voli penjati po visokim mjestima.

I da još spomenemo Lilit, ženskog demona, prvu Adamovu ženu … Crni Mjesec. Lilit je u stvari pomrčina (eklipsa) Mjeseca i događa se 2 puta godišnje. U drevna vremena u nedostatku za boljim izrazima mudri ljudi su moćne prirodne sile nazvali bogovima. A priča o Lilit, misterioznoj božici crnog Mjeseca počinje još u doba drevnih gradova-država Mezopotamije. Lilit je u Mezopotamiji prikazivana kao prekrasna krilata žena, stopala poput ptičjih kandži.

Podno njenih nogu su dva lava, moćne životinje kraljevskog dostojanstva i snage, a okružuju je dvije sove, simboli sveobuhvatnog znanja. Premda se arheolozi ne slažu u potpunosti tko je ta žena, očito je da je bila božica, personifikacija snage i mudrosti. Crni Mjesec, Lilit, je „negativ“, dvojnica, nevidljiva i tajanstvena i umjesto mitova i božanskih bića, danas ćemo ju lakše objasniti kao svjesno i nesvjesno. Svi znamo da imamo slobodnu volju i da možemo upravljati svojim životom, no ipak naše nesvjesno je moćnije od naše slobodne volje i našeg uma.

Vještice obično imaju Lilit na 29 stupnjeva Raka ili Bika ili u konjunkciji Mjesecom.

I na kraju da odgovorimo da li su vještice dobre ili zle. Kao i svugdje u životu moć se može koristiti u dobre i u loše svrhe. Sve ovisi o karakteru osobe. Vještice su najčešće dobre i vesele osobe.

Naravno nemojte ovaj tekst uzeti previše ozbiljno. Napisao sam ga iz zabave, a i kako sam zaljubljenik u astrologiju primijetio sam da planete kod nekih ljudi ukazuju na povećane psihičke sposobnosti. Dakle Neptun, Uran i Pluton ukazuju na viši razvoj i često ih dobro aspektirane imaju mistici, umjetnici i veoma uspješni ljudi. Dakle to su samo obični ljudi sa izuzetno dobrom memorijom, jakom intuicijom i maštom.

I za kraj da kažemo kada čitamo da je crkva spaljivala templare i vještice zbog orgija i magije to je samo tako prikazano za javnost. Prava istina se nikada ne otkriva.

DA LI NAM SE BLIŽI KRAJ SVIJETA

Piše: Nenad Žimjanski

Shambala

U knjizi Put u Shambalu Edwin Bernbaum piše da Tibetanci vjeruju u proročanstvo koje kaže da kada Tibetanci budu protjerani sa Tibeta i svijetom zavlada materijalizam, previranja i ratovi ustat će 32. kralj Shambale, Rudra Cakrin i osloboditi svijet od sila zla. Kada se bitka okonča, vladavina Shambale proširit će se na ostatak svijeta, a “savršeno doba iznova će se roditi”.

He he, jedna veoma lijepa web stranica imenom Shambala: https://www.shambalafestival.org/

Indijci vjeruju da će doći Kalki, deseta inkarnacija Višnua i konačni spasitelj svijeta, predviđa se da će se pojaviti u jahanju na bijelom konju ili u obliku bijelog konja.

Kršćani vjeruju u drugi dolazak Krista koji će spasiti sve vjernike.

Bijeli konj je u svim mitologijama simbol za Sunce.
Iako svijet danas zaista prolazi kroz brojna previranja, ekonomske krize, ratove, poplave, potrese, epidemije i sl. ja ipak vjerujem da je cijela priča simbolična.

Shambala se nalazi u ljudskom srcu i taj skriveni grad će pronaći onaj tko dostigne prosvjetljenje. Sunce je također simbol za Duh ili Više Jastvo. Drugi dolazak Krista je u stvari duhovno prosvjetljenje. Rudolf Steiner vjeruje da je Krist već došao, ali je prisutan na astralnoj razini.

Čovječanstvo je kroz povijest prolazilo ili će proći velike kataklizme po elementima: vatra, voda, zrak i zemlja.

U Bibliji se spominje da je Sodoma i Gomora bila spaljena – uništenje vatrom.

Atlantida je potonula pod vodu – uništenje vodom.

I sada nam prijeti uništenje zrakom. Pod time se smatra sveopće zagađenje. Zagađenje prirode, odnosno zraka, vode i zemlje. Ja bi tu dodao da je čovječanstvo još i moralno zagađeno.

Ima li nade za čovječanstvo. Pa ja se nadam da ima. Vjerojatno mnogi znate kako raste lotos. On svoje korijenje širi u mulju ispod vode, raste kroz prljavu vodu punu algi i gore na površini vode razvija prekrasne listove i bijele cvjetove. Oni su u hinduizmu simbol duhovne čistoće.

TEORIJE O KOLIJEVCI ŽIVOTA

Jedna od najpoznatijih teorija koje su nastale o Lemuriji je manje – više bizarna teorija gospode Helene P. Blavatsky, osnivateljice Teozofskog društva. Gospoda Blavatsky tvrdi da je bila u psihickoj vezi s etericnim bicima koja su joj otkrila pravu povijest ljudske vrste koja je zaista zapocela na Lemuriji. Prema Blavatskoj, Lemuriani su treca od sedam osnovnih rasa (od kojih svaka prolazi kroz sedam stadija podrasa) koje su nastanjivale zemlju; a današnje je covjecanstvo peta rasa. Lemurijani su isprva bili groteskna bica koja su slicila majmunima, sa tri oka i hemafroditskim nacinom razmnožavanja jajima. Evoluirali su u naprednije
podrase od kojih su neke otišle na Atlantidu i postala osnovna rasa. Kraj njene teorije govori kako je Lemurija uništena strašnim vulkanskim eksplozijama, a Atlantida poslije crnom magijom. Gospoda Blavatsky umrla je 1891. ali su njezini sljedbenici otkrivali daljnje fantasticne pojedinosti, te je tako 22. Maja, 1932. godine, “Los Angeles Times Star” objavio clanak reportera Edwarda Lansera koji je tvrdio da je vidio naseobinu Lemurijana koji žive u zabiti na padinama Mount Shasta u Kaliforniji. Ironicno je to što u stvarnosti Lemurija nije nikad bila ništa do pogrešne pretpostavke nekih zoologa iz devetnaestog stoljeca, ali je danas njezino ime poznatije od imena nekih stvarnih drevnih zemalja.
-Izvor članka: joshua.biz

Atlantida i Lemurija

Atlantida i Lemurija

Sada progovara muškarac : „Sine, kao što se ti propituješ o svome porijeklu i znaš iznimno malo o počecima čovječanstva, tako smo i mi postavljali pitanja o našim precima. Naše znanje, podaci koje imamo, zapisi i drugi dokazi jednako su oskudni kao i vaši. Sve čega možemo biti svjesni i što nam je dopušteno znati jest to da naši preci – koji su ujedno i vaši preci – potječu iz civilizacije Maoth koja doista još uvijek postoji u središtu Zemlje. Ne znamo odakle su oni došli.

Rođeni smo i školovali se na kontinentu koji danas nazivate Atlantidom. U naše je doba postojao još jedan kontinent koji se nalazio u Tihom oceanu, vama poznat kao Lemurija. Stanovnici Lemurije nisu imali tako bogato znanje i razvijene tehničke vještine. Lemurijanci su se, svojim ograničenim znanjem, nalazili na razini istraživanja. Razvili su jedino tehnologiju za putovanje preko vode; plovili su morem da istraže zemaljsku kuglu i nasele se u drugim dijelovima svijeta.

Mi Atlantinjani, međutim, ne samo da smo mogli putovati vodom nego i ispod nje, a bili smo sposobni putovati i zrakom, posjećivati druge civilizacije u svemiru i vraćati se natrag u Maoth.

Prije Atlantide i Lemurije vladalo je doba previranja i uništenja, koja su zahvatila i zemlje u unutrašnjosti i na površini našeg planeta. Takvo što mora se dogoditi u svim ciklusima.”

Starica je odobravajuće kimnula glavom i nastavila priču.

“Vidiš, kćeri, mi smo uspjeli ovladati kako unutrašnjom energijom Zemlje, tako i kozmičkom energijom iz svemira, ali nismo znali da skupljamo previše energije. Niti smo imali znanja ili sposobnosti pohraniti ono što smo prikupili. Da bi to sebi pojasnila, zamisli što se događa s voćem i povrćem, plodovima zemlje. Kao što vjerojatno znaš, prikupi li se previše plodova i ne pohrani li ih se na pravi način, oni će jednostavno strunuti i propasti. Kada se energija sakupi i potroši u potpunosti, ona se nastavlja gomilati – nikad se ne rasipa već postaje sve veća. Što veća energija postane, to ju se može manje kontrolirati, što se upravo nama dogodilo. Privukli smo više energije no što smo mogli pohraniti i potrošiti. Kao posljedica toga, ona je izletjela iz našega spremnika u obliku velike iskre, putujući između Sjevernoga i Južnog pola. Ta je iskra bila dovoljno velika da izazove katastrofu koju nismo mogli ni predvidjeti, ni zamisliti, čak ni uz sva naša tehnička dostignuća i stoljetnu mudrost.

Jednom kada je spomenuta iskra nastala, došlo je do lančane reakcije koju se nije moglo zaustaviti. Trebalo ju je pustiti da se nastavi i dosegne svoj vrhunac, kada su Atlantida i Lemurija doživjele svoj katastrofičan kraj. Oba su kontinenta bila uništena! Budući da je Lemurija bila ranjivija, taj se nesretni kontinent u stvari potpuno raspao, dok se stabilnija Atlantida razlomila na šest dijelova prije no što su je prekrile vode oceana.”

Sada progovara starac.”Da, razni dijelovi Atlantide potonuli su pod vodu. A sada, nakon desetina tisuća godina, potpuno su je prekrili oceanski nanosi koji su se polako taložili. Međutim, kako se na Zemlji i dalje događaju potresi i podvodna previranja, sve veći i veći dio Atlantide ponovno će se pojaviti. Cikličku promjenu na Zemlji najavit će ponovno izranjanje kontinenta Atlantide i spuštanje planina na dno oceana.

Prije nego li je Atlantida potonula, naši su očevi i djedovi puno toga postigli. Učili su nas da je Svemogući prisutan u cijelom svemiru. Naučili smo prepoznati svemirske cikluse i uskladiti ih s vremenskim, povijesnim i ljudskim ciklusima. Znanje o energiji prenijeli su nam naši preci.

Naučili smo izgraditi jednu građevinu, u koju smo pohranili naše znanstvene spoznaje, religiju i mudrost. Ona je, zapravo, bila energetsko spremište, te je istodobno odašiljala i primala energiju. Mi smo se i naši strojevi opskrbljivali i napajali energijom iz te jedne građevine. Hranila je i naše umove i naša tijela. Ona je oblikovala naša tijela.

Preuzeto sa: https://www.magicus.info/ostalo/price/atlantida-i-lemurija

NAUČITE ENGLESKI ZA 7 DANA

JEDNOSTAVNA METODA KAKO ZA 7 DANA NAUČITI BILO KOJI JEZIK

Ok, svi pretjeruju pa moram i ja. Vjerojatno nećete za 7 dana naučiti neki strani jezik, ali za 7 dana možete izvrsno naučiti gramatiku bilo kojeg jezika. A onda vam treba par mjeseci ili godina dana da naučite jedan strani jezik.

Književnici i lingvisti kažu da se u svakodnevnoj komunikaciji koristi 20.000 riječi. Pomoću metode super pamćenja naučit ćete ih vrlo lako.

Godišnje možete bez problema naučiti po jedan jezik. Za 10 godina ste poliglot.

Moj prijedlog je da prvo krenete od gramatike. Za tjedan dana ćete s lakoćom uspjeti slagati jednostavne rečenice.

Izvrsna metoda je Tesla English:

Oni su na youtube postavili 40 besplatnih lekcija.
Kažu da je klasično učenje vrlo neučinkovito i često zahtjeva 20 godina učenja, a netko ni onda ne progovori. Dalje tvrde da umjesto 5, 10 ili 15 godina klasičnog učenja možemo naučiti za samo 2 mjeseca.

Engleski jezik je vještački napravljen jezik između petstote i šestote godine naše ere i on je pravljen isto kao i esperanto i mi smo uspjeli pronaći shemu kako je pravljen engleski jezik. Ako znamo shemu možemo jako lijepo i brzo naučiti jezik.

Da bi progovorili engleski jezik potrebne su nam tri stvari:
1. Gramatika
2. Riječi
3. Izrazi

Uvodno izlaganje

Ako nemate novaca da platite TESLA English lekcije slijedite moje savjete.

GRAMATIKA
Prvo naučite gramatiku po TESLA metodi:
Tesla English:

Napravite bilješke i skenirajte slike sa videa. Bilješke si možete napraviti u Wordu. Mislim da su rekli ako platite tečaj dobivate njihovu knjigu sa svim materijalima.

Izgovor riječi
Ako ste potpuni početnik ipak je zgodno početi sa laganim vježbama izgovora:

Poslušajte izgovor i ponovite za njima. Pokušajte točno oponašati intonaciju i naglasak. Sjetite se samo kako smiješno zvuči kada čujete nekog stranca kada kaže nešto na lošem hrvatskom.

Napredno učenje jezika

Zatim skinite dvojezičnu knjigu: Neobičan slučaj dr. Jekylla i gospodina Hydea (The strange case of Dr Jekyll and Mr Hyde), te ju isprintajte. Sa lijeve strane je engleski tekst, a sa desne strane prijevod.

https://kupdf.net/download/dr-dzekil-i-mr-hajd-paralelni-tekst_59f1ff41e2b6f5604ea71878_pdf
(Iako je djelo u javnoj domeni, prijevod inače spada pod kopirajt. Knjigu na Hrvatskom možete kupiti u knjižarama ili ju posuditi u knjižnicama.)

Prvo pročitajte knjigu na hrvatskom jeziku, a zatim učite prijevod rečenicu po rečenicu, odlomak po odlomak. Istovremeno vježbajte izgovor prema videu koji sam stavio ispod.

Chapter 1 – Dr Jekyll and Mr Hyde Audiobook (1/10)

Na youtube imate 10 ovakvih audio videa.

Zanimljivo je pogledati i istoimeni film. Ima nekoliko verzija tog filma.

“Dr. Jekyll and Mr. Hyde” (1920) John Barrymore

Dr. Jekyll and Mr. Hyde (1941) – Call It the Soul! Scene (1/10) | Movieclips (Možete uključiti prijevod na sve jezike?

The Two Faces of Dr. Jekyll (1960) – Christopher Lee – Hammer Horror (Subtitle na svim jezicima i možete odabrati HD kvalitetu)
When Dr Henry Jekyll begins experiments to reveal the hidden, darker side of man he uncovers a murderous alter ego. Based on Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde by Robert Louis Stevenson.

Strange Case of Dr Jekyll & Mr Hyde 1968

Dr Jekyll and Mr Hyde | Horror Sci-Fi Movie (2008.)

Dr Jekyll and Mr Hyde (subtitled) – Subtitl je na engleskom. Možete dodati automatski prijevod i imati istovremeno engleski i hrvatski subtitle.

Dr Jekyll and Mr Hyde – TV 1980 David Hemming Lisa Harrow, Ian Bannen, Clive Swift and Diana Dors. (Uključite engleski subtitle i vježbajte izgovor)

Dr Jekyll and Ms Hyde 1995

Dr. Jekyll and Mr. Hyde with Michael Caine

Without a Clue 1988 1080p Michael Caine, Ben Kingsley, Jeffrey Jones (subtitle na svim jezicima)

CRTANI FILM NA SRPSKOM: Doktor Džekil i Mister Hajd
https://www.youtube.com/watch?v=2uEmvMxk9O8

Neobičan slučaj dr. Jekylla i gospodina Hydea, uz Otok s blagom, ide u red najvećih uspjeha engleskog pripovjedača Roberta Louisa Stevensona (1850.-1894.) i predstavlja klasično djelo svjetske literature. U toj dužoj pripovijetki objavljenoj 1886. godine pisac razvija ideju o dvojnosti čovjekove prirode prikazujući uglednog građanina dr. Jekylla koji se pomoću neobičnog napitka pretvara u poročnu nakazu – Hydea. Premda su se ovim motivom bavili mnogi književnici (Poe, Dostojevski…), upravo su Jekyll i Hyde postali arhetipovima, amblematskim označiteljima čitave galerije literarnih likova. Sablasno-jezovita atmosfera i napetost, koju pisac postiže samim otkrivanjem te neobične dvostrukosti, odnosno elementi kriminalističke i horor priče čine ovu Stevensonovu prozu privlačnom i današnjem čitatelju. Neobičan slučaj dr Jekylla i gospodina Hydea objavljen je do sada u dva hrvatska izdanja (posljednje je Zorino izdanje iz 1954. godine u prijevodu Ise Velikanovića), dok se ovo izdanje pojavljuje u novom prijevodu Ljiljanke Lovrinčević.

Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde (Čudnovati slučaj dr. Jekylla i g. Hydea), kasnije poznatija po skraćenom naslovu Dr. Jekyll and Mr. Hyde (Dr. Jekyll i g. Hyde je horor pripovjetka škotskog književnika Roberta Louisa Stevensona originalno objavljena 1886. godine. Radnja prikazuje kako ugledni londonski liječnik dr. Henry Jekyll eksperimentira sa serumom koji bi ga trebao izliječiti od zlih nagona u njegovom karakteru, ali kao rezultat konzumacije se transformira u fizički deformirani, nasilni i izopačeni lik “g. Hydea”. Priča je nakon objavljivanja doživjela ogroman uspjeh te je prevedena i adaptirana na niz jezika, i danas predstavlja najpoznatije Stevensonovo i jedno od najpoznatijih djela horor i SF književnosti. Izraz “Jekyll i Hyde” je poslije ušao u niz jezika kao sinonim za dvostruku ličnost, odnosno neobjašnjive promjene u nečijem karakteru i moralnim shvaćanjima.
– https://sh.wikipedia.org/wiki/Strange_Case_of_Dr_Jekyll_and_Mr_Hyde

Čudan slučaj dr. Jekyll i gospodina Hyde bitnih pitanja

  1. Jesu li ljudi inherentno (prirodno) dobri, ili zli? Zašto?
  2. Koje su neke od tama koje se mogu naći u ljudskoj duši?
  3. Kakvih je “čudovišta” društvo najviše strah?
  4. Kada znanost prelazi granicu u “neetičko”?
  5. Kada sloboda postaje opasna?
  6. Kako ljudi puštaju pare (ispušni ventil)? Pomaže li to? Zašto?

AUDIO NA SRPSKOM JEZIKU: Robert Luis Stivenson DOKTOR DŽEKIL I GOSPODIN HAJD 1985
https://www.youtube.com/watch?v=9G8Oj0EoZgY

 

 

Čakre

Čakre

Čakre su psihički centri u tijelu povezane sa određenim ganglijama. One su smještene u eteričnom tijelu. Kundalini je primordijalna evolutivna životna sila smještena u Muladhari na dnu kičme. Satjananda kaže da je ona locirana između anusa i genitalija. Svakoj čakri je pripisan jedan element, planeta, boja, metal, simbol i zvuk.

Ovo je ispravan redoslijed planeta i boja koji se koristi u B.O.T.A. Planete su čakre makrokozmosa, a njihova analogija sa mikrokozmosom je prikazana ispod.

Sahasrara – Merkur, epifiza (pinealna žlijezda) – žuta – živa
Adžna – Mjesec, hipofiza (pituitarna žlijezda) – plava – srebro
Vishuda – Venera – smaragdno zelena – bakar
Anahata – Sunce – narančasta – zlato
Manipura – Jupiter – ljubičasta – kositar
Svadištana – Mars – crvena – željezo
Muladhara – Saturn – indigo boja – olovo

Dodatne informacije o čakrama:

Sahasrara – lokacija: malo iznad glave – duhovnost, povezanost sa kozmosom
Adžna – lokacija: malo iznad spoja obrva – svjesnost, intuicija i kontakt sa unutarnjim učiteljem
Vishuda – lokacija: dno grla – komunikacija
Anahata – lokacija: između bradavica- ljubav, iscjeljivanje
Manipura – lokacija: solar pleksus- mudrost, moć i autoritet
Svadištana – lokacija: iznad pubne kosti i pupka – seksualnost, produženje vrste, kreativnost
Muladhara – lokacija: između anusa i genitalija – vitalnost, energija, sigurnost

Četiri osnovna instinkta su:
Muladhara – sigurnost
Svadištana – produženje vrste
Manipura – moć
Anahata – vjera, ljubav

Ljudski um sastoji se od tri razine:
1. Svjesno – misli, doživljaji i osjećaji
2. Podsvjesno – snovi, znanje i sjećanje
3. Nesvjesno – najveći dio uma koji nismo svjesni – seksualni i agresivni porivi, misli i osjećaji, zaboravljena iskustva

Sedam čakri

Kao što aparati rade tek onda kada ih uključimo u struju tako i čakre postaju  aktivne tek kada kundalini energija teče kroz njih. Znanje kako probuditi kundalini se pažljivo čuva. B.O.T.A. i teozofi tvrde da je kundalini opasno probuditi prije vremena jer može dati neželjene rezultate. Ima i autora koji tvrde da nema nikakvih opasnosti.

Ja ipak smatram da je opasno. Kada bi osobe koje nisu ovladale svojim emocijama, npr. ljutnjom, strastima ili strahom probudile kundalini te emocije bi postale nekoliko puta snažnije i osobe bi se pretvorile u prave zvijeri. Ne mislim doslovno u zvijeri, nego bi osoba postala rob ljutnje, nezasitnih strasti ili krajnje preplašena itd.

Drugi razlog je da nepripremljena osoba ne može dugo izdržati brze titraje viših stanja svijesti. U pravim autentičnim mističnim školama učenik se polagano i sigurno trenira tako da se životna snaga budi postepeno na jedan posve siguran način. I kada je učenik spreman prosvjetljenje se iznenada dogodi.